Moussaka
En grekisk klassiker med tunt skivad potatis, aubergine och köttfärs toppad med krämig bechamelsås. Moussaka är en omedelbar publikfriare som blir extra god tillsammans med en sallad.

Ingredienser
Moussaka
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Gör så här
Nötkött, färs
/kg
1.5 kg
0%
Salt
/tsk
2.0 tsk
0%
Aubergine, äggplanta
/kg
1.1 kg
0%
Olja, oliv
/dl
2.0 dl
0%
Lök, gul
/g
400.0 g
0%
Vitlök, hackad
/g
20.0 g
0%
MAILLE Rödvinsvinäger - flaska, 6x500 ml
/msk
4.0 msk
0%

Svaveldioxid och sulfit och produkter därav: Ja
SLOTTS Tomatpuré
/g
90.0 g
0%
Vatten
/dl
6.0 dl
0%
Oregano, torkad
/tsk
4.0 tsk
0%
Lagerblad
/st
3.0 st
0%
Kanelstång
/stk
2.0 stk
0%
Chiliflakes
/tsk
3.0 tsk
0%
Socker
/tsk
1.0 tsk
0%
Potatis, skalad fast
/kg
1.0 kg
0%
Till ostsåsen:
/
0.0
0%
Smör
/g
80.0 g
0%
Vetemjöl
/g
80.0 g
0%
Mjölk
/dl
4.0 dl
0%
Grädde eller gräddalternativ
/dl
4.0 dl
0%
Ost, riven lagrad
/dl
2.0 dl
0%
Salt
/tsk
2.0 tsk
0%
Peppar
/g
0.0 g
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Gör så här
-
Nötkött, färs 1.5 kg
-
Salt 2.0 tsk
-
Aubergine, äggplanta 1.1 kg
-
Olja, oliv 2.0 dl
-
Lök, gul 400.0 g
-
Vitlök, hackad 20.0 g
-
SLOTTS Tomatpuré 90.0 g
-
Vatten 6.0 dl
-
Oregano, torkad 4.0 tsk
-
Lagerblad 3.0 st
-
Kanelstång 2.0 stk
-
Chiliflakes 3.0 tsk
-
Socker 1.0 tsk
-
Potatis, skalad fast 1.0 kg
-
Till ostsåsen:
-
Smör 80.0 g
-
Vetemjöl 80.0 g
-
Mjölk 4.0 dl
-
Grädde eller gräddalternativ 4.0 dl
-
Ost, riven lagrad 2.0 dl
-
Salt 2.0 tsk
-
Peppar
Förberedelser
-
Gör så här
- Skär auberginerna i ½ cm tjocka skivor och bryn dem i olivolja, så att de får fin färg på båda sidor. Ställ åt sidan.
- Sautera lök och vitlök mjuk utan att ta färg, tillsätt färs och stek under omrörning. Smaksätt med salt.
- Tillsätt MAILLE Rödvinsvinäger och låt koka-in helt och tillsätt SLOTTS Tomatpuré, Knorr Tomatino, Knorr Köttbuljong vatten, oregano, chiliflakes, lagerblad och kanel. Låt såsen sjuda i 30 minuter tills såsen börjar tjockna. Smaksätt medsocker.
- Skala och skiva potatisen tunt på mandolinen, ånga i ugn i 5 minuter.
- Koka upp mjölk och grädde och smält smöret till ostsåsen och vispa ner mjölet. Tillsätt gräddmjölk och sjud såsen tjock i några minuter, tillsätt ost och smaka av med salt och peppar.
- Lägg 1/3 av köttfärsen i botten på ett gastro-bläck, täck med 1/3 del potatis och 1/3 del aubergine, varva två gånger till och toppa med ostsås.
- Grädda i ugn vid 165 grader 30 minuter.