Matjessill med örtkräm, pommes alumettes, aqvavitgravad äggula, parmesan och citronette
I år serverar vi påskens kanske mest klassiska klassiker på ett lite vilt och vackert sätt och med friska, fräscha och moderna tillbehör. Enkelt, vackert, gott och roligt. Smaklig spis!

Ingredienser
Matjessill med örtkräm, pommes alumettes, aqvavitgravad äggula, parmesan och citronette
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Gör så här
Matjesill, skuren i 1 cm stora bitar
/g
500.0 g
0%
Gräslök till garnering
/g
20.0 g
0%
Dill, plockad till garnering
/g
20.0 g
0%
Ost, parmesan, till att riva över rätten vid servering
/g
40.0 g
0%
Aqvavitgravad Äggula:
/
0.0
0%
Äggulor
/stk
5.0 stk
0%
Salt
/g
300.0 g
0%
Socker
/g
135.0 g
0%
Aqvavit
/g
80.0 g
0%
Örtkräm
Rapsolja
/g
100.0 g
0%
Dill
/g
10.0 g
0%
Gräslök
/g
5.0 g
0%
Persilja, blad
/g
6.0 g
0%
Citronjuice
/g
10.0 g
0%
Pommes Alumette
Potatis, fast sort
/g
500.0 g
0%
Salt
/g
0.0 g
0%
Citronette
Olja, oliv
/g
20.0 g
0%
Citronskal
/g
3.0 g
0%
Citronjuice
/g
20.0 g
0%
Salt
/g
1.0 g
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Gör så här
-
Matjesill, skuren i 1 cm stora bitar 500.0 g
-
Gräslök till garnering 20.0 g
-
Dill, plockad till garnering 20.0 g
-
Ost, parmesan, till att riva över rätten vid servering 40.0 g
-
Aqvavitgravad Äggula:
-
Äggulor 5.0 stk
-
Salt 300.0 g
-
Socker 135.0 g
-
Aqvavit 80.0 g
Örtkräm
-
Rapsolja 100.0 g
-
Dill 10.0 g
-
Gräslök 5.0 g
-
Persilja, blad 6.0 g
-
Citronjuice 10.0 g
Pommes Alumette
-
Potatis, fast sort 500.0 g
-
Salt
Citronette
-
Olja, oliv 20.0 g
-
Citronskal 3.0 g
-
Citronjuice 20.0 g
-
Salt 1.0 g
Förberedelser
-
Gör så här
- Blanda socker och salt och häll hälften av blandningen i en form. Gör 5 gropar i gravblandningen och häll äggulorna i groparna. Strö försiktigt resten av gravblandningen över äggulorna.
- Ställ kylt i 2 dagar. Blanda därefter i aqvaviten i gravblandningen och låt stå i ytterligare 2 dagar.
- Lyft upp äggulorna och torka av överflödigt salt. Riv med ett zestjärn.
-
Örtkräm
- Värm oljan till 60 grader. Lägg ner alla örter och salt i en mixer. Häll i oljan och mixa på högsta hastighet i 3 minuter.
- Lägg majonnäsen i en bunke och addera oljan i en tunn stråle under vispning. Tillsätt citronjuice och smaka upp med svartpeppar och ev mer salt.
-
Pommes Alumette
- Tvätta potatisarna noga i vatten. Strimla tunt på en mandolin eller skär tunna strån med en kniv. Lägg i bunke och skölj i kallt vatten i ca 10 minuter. Rör runt då och då. Skölj därefter även i varmt vatten i ca 5 minuter. Häll av vattnet i ett durkslag.
- Häll ut potatisen på en kökshandduk och låt torka.
- Blanda potatis och MAIZENA noga.
- Fritera i olja på 170 grader i ca 3 minuter tills potatisen är gyllenbrun och frasig.
- Häll upp på papper och salta.
-
Citronette
- Blanda ihop alla ingredienser.