+

Saffransdeg

Baka ut och grädda lussekatterna

  • Ägg (stora, klass A) 1 st
  • Russin, sultan 50 g
  1. Saffransdeg

    • Värm mjölken till 37 grader, och häll ner saffran. Låt stå i 5 min.
    • Smula sönder jästen i degbunken.
    • Häll blandningen över jästen och vispa så att den löser sig.
    • Tillsätt socker, HELLMANN`S Real Mayonnaise (gör degen saftig!) salt, och mjöl.
    • Arbeta degen kraftigt så att den blir blank och smidig och nästan släpper degbunken. Med degkork tar detta ca 5 minuter.
    • Strö mjöl över degen. Täck den med plastfolie eller bakduk. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 40 minuter. (Täcker man bunken med plastfolie i stället för bakduk bidrar det till att fukten stannar i degen och det jäser bättre!)


  2. Förvärm ugnen

    • Sätt ugnen på 225 grader om du ska baka bullar och 200 grader om du gör längder.

  3. Baka ut och grädda lussekatterna

    • Ta upp degen på mjölat bakduk och knåda degen smidig. Baka ut till lussekatter, traditionella julbröd, längder eller kransar.
    • Lägg det utbakade brödet på plåtar med bakplåtspapper.
    • Lägg på bakduk och låt brödet jäsa 20-40 minuter.
    • Pensla med ägg och garnera med russin eller pärlsocker och hackad mandel om du gör längder.
    • Grädda bullarna i mitten av ugnen 5-8 minuter. Kransar eller längder gräddas 15-20 minuter.
+