Fänkålsgravad lax med senapssås och crudité
Fänkål + lax + senapssås = god jul!

Ingredienser
Fänkålsgravad lax med senapssås och crudité
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Gravad lax
Lax, filé
/kg
1.0 kg
0%
Salt
/msk
4.0 msk
0%
Socker
/msk
4.0 msk
0%
Fänkål, hela frön
/tsk
2.0 tsk
0%
Vitpeppar, hel nymald
/tsk
1.0 tsk
0%
Citron (enbart zest)
/st
1.0 st
0%
Dill grov hackad
/g
10.0 g
0%
Senapsås
MAILLE Senap Oldstyle 8 x 1 kg
/msk
3.0 msk
0%

Svaveldioxid och sulfit och produkter därav: Ja
Senap och produkter därav: Ja
MAILLE Senap Dijon Original 8 x 1 kg
/msk
1.0 msk
0%

Svaveldioxid och sulfit och produkter därav: Ja
Senap och produkter därav: Ja
Socker
/msk
1.5 msk
0%
Salt
/tsk
0.5 tsk
0%
Nymald svartpeppar
/st
0.0 st
0%
MAILLE Rödvinsvinäger - flaska, 6x500 ml
/tsk
3.0 tsk
0%

Svaveldioxid och sulfit och produkter därav: Ja
Rapsolja
/dl
2.0 dl
0%
Crudité
Fänkål, färsk
/stk
1.0 stk
0%
Rödlök
/stk
1.0 stk
0%
Olja, oliv
/msk
1.0 msk
0%
Dill
/g
10.0 g
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Gravad lax
-
Lax, filé 1.0 kg
-
Salt 4.0 msk
-
Socker 4.0 msk
-
Fänkål, hela frön 2.0 tsk
-
Vitpeppar, hel nymald 1.0 tsk
-
Citron (enbart zest) 1.0 st
-
Dill grov hackad 10.0 g
Senapsås
-
Socker 1.5 msk
-
Salt 0.5 tsk
-
Nymald svartpeppar
-
Rapsolja 2.0 dl
Crudité
-
Fänkål, färsk 1.0 stk
-
Rödlök 1.0 stk
-
Olja, oliv 1.0 msk
-
Dill 10.0 g
Förberedelser
-
Gravad lax
- Dela laxen på mitten. Mortla fänkålsfröna. Blanda med salt, socker, citronskal och vitpeppar. Gnid in köttsidan och lägg på dill. Lägg ihop laxbitarna med köttsidorna mot varandra. Lägg i en plastpåse och låt stå i kylen i 2 dygn. Vänd ca 3–4 ggr under tiden.
- Skär i tunna skivor.
-
Senapsås
- Blanda senap, socker och vinäger. Vispa i oljan i en tunn stråle. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kyl.
-
Crudité
- Hyvla lök och fänkål tunt, ca 1 mm, på mandolin eller skärmaskin. Lägg i isvatten ca 30 minuter. Kör i salladsslunga. Vänd upp med dill.