Fänkålsgravad lax med senapssås och crudité
Fänkål + lax + senapssås = god jul!

Ingredienser
Gravad lax
-
Lax, filé 1.0 kg
-
Salt 4.0 msk
-
Socker 4.0 msk
-
Fänkål, hela frön 2.0 tsk
-
Vitpeppar, hel nymald 1.0 tsk
-
Citron (enbart zest) 1.0 st
-
Dill grov hackad 10.0 g
Senapsås
-
Socker 1.5 msk
-
Salt 0.5 tsk
-
Nymald svartpeppar
-
Rapsolja 2.0 dl
Crudité
-
Fänkål, färsk 1.0 stk
-
Rödlök 1.0 stk
-
Olja, oliv 1.0 msk
-
Dill 10.0 g
Förberedelser
-
Gravad lax
- Dela laxen på mitten. Mortla fänkålsfröna. Blanda med salt, socker, citronskal och vitpeppar. Gnid in köttsidan och lägg på dill. Lägg ihop laxbitarna med köttsidorna mot varandra. Lägg i en plastpåse och låt stå i kylen i 2 dygn. Vänd ca 3–4 ggr under tiden.
- Skär i tunna skivor.
-
Senapsås
- Blanda senap, socker och vinäger. Vispa i oljan i en tunn stråle. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kyl.
-
Crudité
- Hyvla lök och fänkål tunt, ca 1 mm, på mandolin eller skärmaskin. Lägg i isvatten ca 30 minuter. Kör i salladsslunga. Vänd upp med dill.