Menu

Jag arbetar i

Fortsätt

Vi uppdaterar innehålletbaserat på din typ av verksamhet

+

Wallenbergare

  • Kalvfärs, finmald 1.0 kg
  • Grädde eller gräddalternativ 1.0 l
  • Äggulor 10.0 stk
  • Salt 30.0 g
  • Vitpeppar, hel nymald 3.0 g
  • Panko, ströbröd 3.0 dl

Potatispuré

  • Potatis, skalad mjölig exempelvis King Edward
  • Lök, gul skalad 1.0 stk
  • Vitpeppar, hela 5.0 st
  • Lagerblad 1.0 st
  • Mjölk 6.0 dl
  • Smör, rumstempererat 300.0 g
  • Salt 35.0 g

Till servering

  1. Wallenbergare

    • OBS! Alla ingredienser måste vara kalla.   
    • Börja med att mixa kalvfärs, salt och äggula i en mixer, ex Robot Coup.
    • Tillsätt den kalla grädden och forma 10 st lika stora biffar, ca 2 cm tjocka. Vänd biffarna i det mixade pankoströbrödet.
    • Stek biffarna gyllenbruna i matolja och smör och låt dem därefter steka färdigt i ugn på 150*C. Innertemperaturen ska vara ca 70*C och Wallenbergarna ska sufflera.
  2. Potatispuré

    • Börja med att koka potatisen, gärna i ångugn. Skiva den gula löken tunt. Värm mjölk, lök, lagerblad och vitpeppar. Tärna smöret.
    • När potatisen är färdigkokt; passera den genom en passör eller potatispress.
    • Sila av mjölken och rör ner den i potatisen. Vänd ner smöret och rör till en slät potatispuré. Smaka av med salt.
  3. Till servering

    • Bryn smöret på medelhög värme tills det börja dofta hasselnötter. Rör hela tiden så det inte bränns i botten. Smaka upp med kalvfond och vinäger.
    • Servera Wallenbergarna med det brynta smöret, potatispuré, små gröna ärtor och rårörda lingon.