Wallenbergare med klassiska tillbehör
Wallenbergare ska göras på riktigt finmalet kött, resa sig likt en sufflé och serveras med brynt smör, rårörda lingon och små gröna ärtor. Men viktigast av allt, så ska den smaka himmelskt. Håller du med? Då har vi ett recept till dig.

Ingredienser
Wallenbergare med klassiska tillbehör
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Wallenbergare
Kalvfärs, finmald
/kg
1.0 kg
0%
Grädde eller gräddalternativ
/l
1.0 l
0%
Äggulor
/stk
10.0 stk
0%
Salt
/g
30.0 g
0%
Vitpeppar, hel nymald
/g
3.0 g
0%
Panko, ströbröd
/dl
3.0 dl
0%
Potatispuré
Potatis, skalad mjölig exempelvis King Edward
/kg
0.0 kg
0%
Lök, gul skalad
/stk
1.0 stk
0%
Vitpeppar, hela
/st
5.0 st
0%
Lagerblad
/st
1.0 st
0%
Mjölk
/dl
6.0 dl
0%
Smör, rumstempererat
/g
300.0 g
0%
Salt
/g
35.0 g
0%
Till servering
Smör
/g
400.0 g
0%
KNORR Brun Kalvfond, koncentrerad 6 x 1 L
/msk
3.0 msk
0%

MAILLE Sherryvinäger - flaska, 6x500 ml
/msk
3.0 msk
0%

Svaveldioxid och sulfit och produkter därav: Ja
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Wallenbergare
-
Kalvfärs, finmald 1.0 kg
-
Grädde eller gräddalternativ 1.0 l
-
Äggulor 10.0 stk
-
Salt 30.0 g
-
Vitpeppar, hel nymald 3.0 g
-
Panko, ströbröd 3.0 dl
Potatispuré
-
Potatis, skalad mjölig exempelvis King Edward
-
Lök, gul skalad 1.0 stk
-
Vitpeppar, hela 5.0 st
-
Lagerblad 1.0 st
-
Mjölk 6.0 dl
-
Smör, rumstempererat 300.0 g
-
Salt 35.0 g
Till servering
-
Smör 400.0 g
Förberedelser
-
Wallenbergare
- OBS! Alla ingredienser måste vara kalla.
- Börja med att mixa kalvfärs, salt och äggula i en mixer, ex Robot Coup.
- Tillsätt den kalla grädden och forma 10 st lika stora biffar, ca 2 cm tjocka. Vänd biffarna i det mixade pankoströbrödet.
- Stek biffarna gyllenbruna i matolja och smör och låt dem därefter steka färdigt i ugn på 150*C. Innertemperaturen ska vara ca 70*C och Wallenbergarna ska sufflera.
- OBS! Alla ingredienser måste vara kalla.
-
Potatispuré
- Börja med att koka potatisen, gärna i ångugn. Skiva den gula löken tunt. Värm mjölk, lök, lagerblad och vitpeppar. Tärna smöret.
- När potatisen är färdigkokt; passera den genom en passör eller potatispress.
- Sila av mjölken och rör ner den i potatisen. Vänd ner smöret och rör till en slät potatispuré. Smaka av med salt.
-
Till servering
- Bryn smöret på medelhög värme tills det börja dofta hasselnötter. Rör hela tiden så det inte bränns i botten. Smaka upp med kalvfond och vinäger.
- Servera Wallenbergarna med det brynta smöret, potatispuré, små gröna ärtor och rårörda lingon.