Sydafrikanska samosas
Samosans väg till Sydafrika från Indien är en historia från sent 1700-tal. Indier reste då från den ena engelska kolonin till den andra för att arbeta på landets sockerplantager. Här fick de kontraktsanställningar, när kontrakten gick ut erbjöds de ett stycke mark att odla på. Med sig hade de sina familjer och den här fantastiska maträtten.

Ingredienser
Sydafrikanska samosas
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Fyllning till samosas
Rapsolja
/g
60.0 g
0%
Lök, tärnad
/g
200.0 g
0%
Lamm, färs
/g
600.0 g
0%
Eller Kyckling Färs
/
0.0
0%
Grönsaker, blandade tärnade
/g
400.0 g
0%
Knorr Professional Vitlök kryddpuré 2 x 0,75 kg
/g
30.0 g
0%

Gurkmeja
/g
1.0 g
0%
Knorr Professional Rökt Chili kryddpuré 2 x 0,75 kg
/g
15.0 g
0%

Knorr Professional Ingefära kryddpuré 2 x 0,75 kg
/g
15.0 g
0%

Salt
/g
10.0 g
0%
Garam masala
/g
5.0 g
0%
Vårlök, skivad
/g
150.0 g
0%
Koriander, färsk hackad
/g
15.0 g
0%
Citron, juice färskpressad
/g
20.0 g
0%
Samosas
Filodeg
/g
500.0 g
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Fyllning till samosas
-
Rapsolja 60.0 g
-
Lök, tärnad 200.0 g
-
Lamm, färs 600.0 g
-
Eller Kyckling Färs
-
Grönsaker, blandade tärnade 400.0 g
-
Gurkmeja 1.0 g
-
Salt 10.0 g
-
Garam masala 5.0 g
-
Vårlök, skivad 150.0 g
-
Koriander, färsk hackad 15.0 g
-
Citron, juice färskpressad 20.0 g
Samosas
-
Filodeg 500.0 g
Förberedelser
-
Fyllning till samosas
- Värm oljan i pannan och bryn löken tills den blir mjuk. Tillsätt köttet och grönsakerna och rör om.
- Tillsätt Knorr PROFESSIONAL Kryddpuré Vitlök, gurkmeja, Knorr PROFESSIONAL Rökt Chili puré och Knorr PROFESSIONAL Ingefära puréoch smaka av med salt. Låt rätten stå på svag värme tills den har kokat ihop.
- Tillsätt garam masala, vårlök och korianderblad. Häll i citron- eller limesaft och rör om. Stäng sedan av värmen.
-
Samosas
- Skär ut filodegen i cirka 25 x 9 centimeter långa remsor. Lägg ut en matsked av fyllningen på mitten och vik trekantiga knyten (samosa). Förslut kanterna med lite vatten.
- Lägg samosaknytena på en smord bakplåt och ställ in i ugnen. Baka i ugn vid 175 grader i cirka 8 minuter på varje sida.
-
Tips!
- Om man vill att samosaknytena ska bli ännu sprödare ska de friteras.