Krispig klyftpotatis med ranchdressing
Vem älskar inte pommes frites eller ett krämigt mos? Potatisen används i många språkliga uttryck. Vi svenskar har till exempel ramsan ”polis, polis, potatisgris”, och ”en het potatis” är ju ett uttryck för ett ämne som ingen vill kännas vid. På danska kan man vara en heldig kartoffel (”en lyckans ost”, som vi skulle säga). Och på engelska kallar man småkriminella personer small potatoes.

Ingredienser
Krispig klyftpotatis med ranchdressing
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Klyftpotatis
Bakpotatis
/kg
2.0 kg
0%
Frityrolja
/l
1.0 l
0%
Knorr Köttbuljong, pulver 3 x 1,3 kg
/g
5.0 g
0%
Ranchdressing
Filmjölk
/ml
200.0 ml
0%
HELLMANN'S Majonnäs Real 79%, 1 x 2 L **30% RABATT**
/g
200.0 g
0%
Crème Fraiche
/g
200.0 g
0%
MAILLE Senap Dijon Original 6 x 865 g
/g
30.0 g
0%

Svaveldioxid och sulfit och produkter därav: Ja
Senap och produkter därav: Ja
WINBORGS Äppelcider vinäger
/g
20.0 g
0%
Knorr Professional Vitlök kryddpuré 2 x 0,75 kg
/g
10.0 g
0%

Gräslök, hackad
/g
50.0 g
0%
Persilja, hackad
/g
50.0 g
0%
Knorr Professional Paprika kryddpuré 2 x 0,75 kg
/g
10.0 g
0%

Chiliflakes
/g
2.0 g
0%
Salt
/g
3.0 g
0%
Svartpeppar malen
/g
0.0 g
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Klyftpotatis
-
Bakpotatis 2.0 kg
-
Frityrolja 1.0 l
-
Knorr Köttbuljong, pulver 3 x 1,3 kg 5.0 g
Ranchdressing
-
Filmjölk 200.0 ml
-
HELLMANN'S Majonnäs Real 79%, 1 x 2 L **30% RABATT** 200.0 g
-
Crème Fraiche 200.0 g
-
WINBORGS Äppelcider vinäger 20.0 g
-
Gräslök, hackad 50.0 g
-
Persilja, hackad 50.0 g
-
Chiliflakes 2.0 g
-
Salt 3.0 g
-
Svartpeppar malen
Förberedelser
-
Klyftpotatis
- Skär potatisen i antingen båtar eller stavar. Koka den nästan mjuk, skölj i kallt vatten och lägg över på en handduk för att torka.
- Fritera sedan potatisen i 120 grader varm olja tills den blir mjuk. Ta upp och lägg över på hushållspapper.
- Fritera sedan potatisen i 180 grader varm olja tills den blir spröd och gyllenbrun.
- Ta upp, lägg över på hushållspapper och strö över Knorr Oxbuljong.
-
Ranchdressing
- Mixa alla ingredienserna och smaksätt eventuellt dressingen med ytterligare salt och nymalen peppar.