Krispig klyftpotatis med ranchdressing
Potatisens väg från ogudaktig och olämplig som människoföda, eftersom den inte nämns i Bibeln, till grönsakernas rockstjärna är både lång och intressant. Denna fantastiska knöl av släktet Solanum har räddat många människor från svältdöden, och dess många användningsområden har gjort den älskad i hela världen. Vem älskar inte pommes frites eller ett krämigt mos? Potatisen används i många språkliga uttryck. Vi svenskar har till exempel ramsan ”polis, polis, potatisgris”, och ”en het potatis” är ju ett uttryck för ett ämne som ingen vill kännas vid. På danska kan man vara en heldig kartoffel (”en lyckans ost”, som vi skulle säga). Och på engelska kallar man småkriminella personer small potatoes.

Ingredienser
Krispig klyftpotatis med ranchdressing
Beräkna priset för denna maträtt:
Ingrediensetikett
Klyftpotatis
Ranchdressing



Namn på ingrediens
Klyftpotatis
-
Bakpotatis 2.0 kg
-
Frityrolja 1.0 l
-
Knorr Köttbuljong, pulver 3 x 1,3 kg 5.0 g
Ranchdressing
-
Filmjölk 200.0 ml
-
HELLMANN'S Majonnäs Real 79%, 1 x 2 L **30% RABATT** 200.0 g
-
Crème Fraiche 200.0 g
-
WINBORGS Äppelcider vinäger 20.0 g
-
Gräslök, hackad 50.0 g
-
Persilja, hackad 50.0 g
-
Chiliflakes 2.0 g
-
Salt 3.0 g
-
Svartpeppar malen
Förberedelser
-
Klyftpotatis
- Skär potatisen i antingen båtar eller stavar. Koka den nästan mjuk, skölj i kallt vatten och lägg över på en handduk för att torka.
- Fritera sedan potatisen i 120 grader varm olja tills den blir mjuk. Ta upp och lägg över på hushållspapper.
- Fritera sedan potatisen i 180 grader varm olja tills den blir spröd och gyllenbrun.
- Ta upp, lägg över på hushållspapper och strö över Knorr Oxbuljong.
-
Ranchdressing
- Mixa alla ingredienserna och smaksätt eventuellt dressingen med ytterligare salt och nymalen peppar.