
- Använd hela råvaran
Från rot till blast! Försök använda så mycket av råvaran som möjligt: potatisskal kan friteras, örtstjälkar kan mixas till pesto eller örtoljor. Grönsaksrester kan rostas och mixas till en mustig veganfond eller torkas till smakrikt pulver.
- Använd bönor, linser och ärtor
Prisvärt och trendigt protein. Köp torkad vara och blötlägg och koka själv. Är billigare och ger bättre smak än färdigkokt. Använd för att fylla ut soppor, färser eller gratänger. För en glutenfri bechamelsås: mixa vita bönor med växtbaserad grädde, salt, peppar och muskotnöt.
- Använd rotfrukter och kål
Otroligt budgetsmarta råvaror då de både odlas lokalt i Norden, samt finns tillgängliga året runt. Helrostade rotfrukter och konfiterad kål ger fantastisk smak. Att använda traditionella köttekniker på rotfrukter är ett fantastiskt sätt att få en billig råvara att kännas exklusiv.
”Att använda traditionella köttekniker på rotfrukter är ett fantastiskt sätt att få en billig råvara att kännas exklusiv.”
- Bredda din smaksättning och grilla mer
Ett knep att få råvaror som rotfrukter och baljväxter att smaka mer, är att ösa på med kryddor, örter och andra smaksättare. Du kan i stort sett använda rotfrukter genom hela menyn så länge du är kreativ med smaksättare som dijonsenap, sojasås, miso, buljong, fond, rubs, demi-glace osv. Och kom ihåg att grillning funkar året runt och ger maximalt med smak!
- Tänk säsong
Ett standardknep för att minska kostnaderna och samtidigt öka smaken är att använda sig av lokala varor i säsong. Resultatet är lika enkelt som gott (och billigt).
- Odla eget
Vid möjlighet, odla gärna eget i pallkrage på restaurangens innergård eller på en närbelägen kolonilott. Du kan även hänga amplar med olika chiliplantor i ett ljust fönster. Det är alltid billigare att köpa frön, än färdig råvara.
- Jämför priser och hållbarhetstid
Håll koll på när dina leverantörer har kampanjpriser på stapelvaror som håller länge. Växtbaserade mjölk- och gräddalternativ brukar ha längre hållbarhet och vara drygare än traditionella mjölkprodukter från ko.
- Släng inte torrt bröd!
Du kan använda torrt bröd till allt från fattiga riddare och krutonger, till skivat i brödgratäng eller brödpudding. Torrt bröd är också perfekt som utfyllnad i soppor eller sallad, likt klassikerna panzanella och ribollita.

- Minska svinnet
Använd rester så långt du kan. Pizza, crepes, ugnspannkaka, paj och gratänger är fantastiska rätter att fylla med svinn och rester. Använd gärna vår Wise Up On Waste-app för att identifiera och minska svinnet.
- Konservera mera
Ett tidlöst knep att förlänga hållbarhetstiden och bevara smaken på råvaror i säsong. Vid möjlighet, gör det till en vana att konservera en del av det du köper in i säsong.
- Återväx matrester och örter
Spara rotstocken på selleri, romansallat, purjolök och vårlök, sätt ned dem i lite vatten vid ett fönster och se dem växa upp på nytt. Groddning är också ett smart knep som inte innebär någon jord vid ”odlingen”.
- Laga flexitariskt!
Ett grundläggande knep för att minska matkostnaden är förstås att dra ned på kött och fylla ut med linser, bönor, rotfrukter, kål, svamp, frön och växtbaserat protein. Har du tid kan du göra egen färskost och tempeh.

- Spara blasten!
Morotsblast är ett gott alternativ till exempelvis bladpersilja, och passar i gremolata. Blomkålsblast och broccolistjälkar är perfekta i en len soppa, och rädiseblast är pepprigt god som substitut för krasse.
- När du använder kött
Köp in köttstycken på ben. Var öppen för lite mer annorlunda köttdelar. Kycklinglever, -mage och -hjärta är exempelvis mer klimatsmart än nötkött och blir gott i grytor och pastejer.
- Minska kostnaden med våra verktyg
Vi har utvecklat digitala verktyg för professionella kök så du kan identifiera och beräkna kostnader att spara in på i just din verksamhet. Allt från matsvinn till grädde och fonder. Se länkar nedan.