Menu

För Frank Jakobsen (yes, vår kock) ”botas” food waste allra bäst med kunskap. Eller som han själv säger; ”Food waste, eller Full Circle Cooking, som jag föredrar att kalla det,  handlar till syvende och sist om att utnyttja potentialen i varje råvara och att våga tänka utanför boxen”. Låter det krångligt? Låt recepten nedan visa vägen.

”Tonfisk” på vattenmelon

Vattenmelon är så mycket mer än en något du stoppar i en sallad på sommaren. Genom att addera fisksås till en melon som kanske tappat lite spänst, kan du få fram ljuvliga sushismaker och en rätt som närmast påminner om tonfisk.

Gör så här: Stek vattenmelonen på hög värme. Kyl ner och skär i skivor som du marinerar i en sesamsojavinägrett och lite fisksås. Använd de innersta bladen från hjärtsalladshuvuden (ser nästan ut som små egna salladshuvuden) och servera tillsammans med din falska tonfisk på vattenmelon.

Power food på ärtmos och grynsallad

Den här powerrätten är en fantastiskt god spread på en sandwich men passar lika bra som en självständig liten rätt eller som ett protein- och fiberrikt tillbehör. Att marinera överblivna grynär ett perfekt sätt att minska food waste och erbjuda något nytt och lite spännande på samma gång. 

Gör såhär: Tina upp dina slattar av frysta ärtor. Mosa dem lätt och blanda med fraiche, citron, någon näve spenat samt vitlök, salt och peppar. Konsistensen ska vara härligt krämig. Garnera med alla möjliga olika slags kokta gryn som du marinerat i en god olivolja och lite äppelcidervinäger.

 

Smakrika ”petit four”

Denna salta godbit är ett bra sätt att skoja till en vegetarisk rätt en smula. Har du överblivna grönsaksrester i kylskåpet? Plocka fram dem nu! Sparade potatisskal? Ta fram dem också. 

Gör så här: Gör en massa av dina kokta grönsaker. Tillsätt ägg, lite grädde, kryddor och örter. Blanda samman alla ingredienser, häll i små formar och baka av i ugnen. Servera varma eller kalla på en buffé eller som sidorätt, gärna rullade i olika slags fröer för att skapa vacker variation. Har du örter som tappat stinget? Fritera dem och du har ytterligare en topping. Det där potatisskalet då? Jo, det och skal från sötpotatisar kan med fördel bakas i press tillsammans med lite fett. Bryt lagom stora chips och sätt på toppen av dina små bakverk.

Krispiga ”kycklingsskinn” på grönsaksrester och pulveriserade sesamfrön

Dessa spröda grönsakschips är sprängfyllda med umami och doftar förvillande likt kycklingsskinn. Använd som topping eller i en sandwich för att skapa krisp. 

Produkter
Recept
Favoriter
Meny