Menu

Vad ska man egentligen äta på vintern om man vill servera vacker, god, färgstark, krispig, hälsosam och allmänt fantastisk mat utan att gräva djupa hål i köksekonomin? Svaret är kort och gott: kål. Därför bad vi vår kock Fredrik Juhlin att dela med sig av några favoritrecept på just denna ädla råvara. Och så passade vi på att fråga honom och hans kollegor i våra provkök om vilken som är deras favoritkål nummer ett. 

 

Asiatisk rödkålsallad 

En vacker och smakrik sallad med massor av smak. Perfekt till lax och ris. 

10 portioner

  • 800 g rödkål, grovt skuren 3x3 cm 
  • 25 g Knorr Professional Ingefära, kryddpuré
  • 25 g Knorr Professional Intense FlavoursMiso Umami 
  • 25 g soja  
  • 300 g HELLMANN`S Real Majonnäs 
  • sesamfrön 


Gör så här

Blanda kryddpuré, Intense Flavours Miso Umami , soja och majonnäs. Vänd i kålen och strö över sesamfrön.

”Min favoritkål bland kålsorterna är svartkålen. Den har ett fantastiskt djup och är nötig i smaken, speciellt om man steker den.” /Fredrik Juhlin

 

”Kål-Caesarsallad” 

En höst- och vinteranpassad Caesarsallad med massor av tuggmotstånd och härligt krisp. Servera antingen som tillbehör eller som huvudrätt tillsammans med fisk, kyckling eller tofu. 

10 portioner 

  • 250 g fänkål, råhyvlad  
  • 300 g blomkål, kokta buketter  
  • 200 g grönkål  
  • 150 g brysselkål, blancherad  
  • 150 g äpple, skivat 
  • 80 g krutonger

Caesardressing 

  • 500 g  HELLMANN´S Real Majonnäs 
  • 100 g parmesan, riven 
  • 10 g MAILLE Dijon Original 
  • 15 g citronjuice  
  • 15 g Knorr Professional Vitlök, kryddpuré

 

Gör så här 

Blanda majonnäs med parmesan, senap, citronjuice och vitlök. Blanda dressingen med alla kålsorter och avsluta med krutonger.

”Vårens första spetskål är helt klart min favorit. När den är i säsong finns det inget godare att lägga på grillen. Smaken är söt och du behöver inte addera någonting annat än salt och peppar. Steker du den länge karamelliseras den och du får fram massor av umami. Sist men inte minst ger spetskål också en mycket trevlig buljong.”/Tommi Virranta

 

Pizza med bakad rotselleri, svamp och grönkålspesto 

Att säga nej till en bra pizza är svårt. Att säga nej till den här pizzan är smått omöjligt. Använd de kålsorter du har tillgängliga och servera antingen som ett snack, förrätt eller huvudrätt.  

4-5 portioner

  • 1 pizzabotten 
  • 200 g Crème Bonjour, Pepparmix 
  • 100 g ost, riven 
  • 100 g gul lök, skivad 
  • 150 g blandad svamp 
  • 250 g rotselleri  
  • olja 
  • 50 g grönkål 
  • 150 g olja 
  • 50 g rostade pumpakärnor 
  • 50 g parmesan, riven 
  •  Blandade kålsorter till garnering 

Gör så här

  1. Gnid in rotsellerin med olja, och baka i ugn på 230 grader i 20 min. Sänk temperaturen  till 150 grader och baka tills innertemperaturen visar 99 grader. 
  2. Ta ut rotsellerin ur ugnen och skär i den i mindre bitar.  Salta och peppra. 
  3. Mixa grönkål, olja, ost och pumpafrön till peston. Stek svampen och löken. Salta. 
  4. Bred färskosten på pizzadegen och toppa med osten. Baka av pizzan på 230 grader i ca 10 min. 
  5. Toppa med nystekt svamp och lök. Addera rotselleri och pesto och avsluta med att garnera din pizza med blandad kål.

”Grönkål! För det första tycker jag den är magiskt god. Sedan är den mångsidig, innehåller fantastiskt mycket näring och kan ätas både rå, stekt och bräserad. ” /Daniel Müllern

 

Rostad kålrot med curry- och sambalmajonnäs 

Kålroten är en angenäm ingrediens i många olika slags rätter, det gäller bara att ge den chansen.  Den här varianter bakar vi långsamt i ugn och serverar tillsammans med en len majonnäs med härliga kryddor. Passar lika bra till fisk som till kött och vego!

10 portioner 

  • 5 st kålrötter 
  • 300 g HELLMANN´S Real Majonnäs 
  • 25 g Knorr Professional Curry, kryddpuré 
  • 35 g Sambal Badjak 

                                                                                                            

Gör såhär

  1. Baka kålrötterna på 175 grader tills de är helt mjuka (tar ca 2-3 timmar). 
  2. Blanda majonnäs, curry och sambal badjak.

”Om jag måste välja en enda kålsort så får det bli savoykål. Varför? På grund av färgen och den luftiga och krusiga strukturen. Generellt är savoykål mycket tunnare än vanlig kål och färgen är djupt grön. Savoykål är också den bästa kålen för att laga min barndoms favoriträtt kåldolmar.”/Sami Lamminaho

Produkter
Recept
Favoriter
Meny