Menu

Spannmål har spelat en viktig roll i utvecklingen av människans civilisation, men trots spannmålens framstående roll, eller kanske precis därför, behöver vi idag göra förändringar av både miljö- och hälsoskäl. Dels behöver vi en större variation i de spannmål och korn vi äter. Dels behöver vi se till att vi odlar utan att utarma jordmånen och använda sorter som är mer näringsrika för människan.  Här är några sorter som borde få en mer framskjuten plats i såväl restaurang- som hemmakök.

 

Quinoa, populär som få

Botaniskt sett är quinoa inte ett spannmål utan en släkting till spenat, rödbetor och mangold. Quinoan är också en härdig planta som tål frost, torka och storm samtidigt som den kräver lite gödning. De vanligaste sorterna som odlas och exporteras är vit, röd och svart. Konsistensen varierar sorterna emellan, men smaken och användningen är i stort sett densamma. Quinoa brukar omnämas som ett komplett protein eftersom det innehåller alla nio viktiga aminosyror. Det är glutenfritt och innehåller en smått fantastisk balans mellan protein, fett, mineraler och vitaminer.  

 

Kamutvete

Kamutvete, även kallat khorasanvete, är känt för sin förmåga att klara olika klimat utan inblandning av konstgjorda bekämpnings- eller gödningsmedel. De bärnstensfärgade kärnorna i detta antika vete är dubbelt så stort som vanligt vete, och när de tillagas får de en rund, krämig och nötig smak och passar bland annat bra till grytor, soppor och sallader. Kamutvetet innehåller mycket fibrer, är en bra källa till mineralerna magnesium och selen och innehåller antioxidanter.

 

Spelt

Spelt är en forntida form av vete och en hybrid av emmervete och getgräs. Det har ett tjockt yttre skal som hjälper till att naturligt skydda spelten från sjukdomar och skadedjur utan bekämpningsmedel och får den att växa bra utan gödningsmedel.

Jämfört med liknande typer av vete innehåller spelt mer fibrer samt en högre koncentration av mineraler, inklusive magnesium, järn och zink. Spelt är ofta en av komponenterna i farro, som är en blandning av olika typer av vete. Hela eller pärlade, oavsett vilket så skall spelt kokas tills de är riktigt mjuka. Den fylliga, nötiga smaken gör att spelt är ett bra alternativ till ris, inte minst i en krämig risotto.

 

Bovete

Bovete som har en nötig smak är ett av de hälsosammaste och mest mångsidiga kornslagen som finns. Det kan skördas snabbt eftersom det mognar på bara åtta till tolv veckor och växer bra i både sura och näringsfattiga jordar. För klimatet är bovete också ett bra val eftersom det kan användas som en "täckgröda" för att hålla ogräs borta och minska markerosionen när fälten vilar under sin grödrotation. Namnet till trots är bovete inte släkt med vete och är dessutom glutenfritt. Dess höga innehåll av protein gör att det är en bra ersättare för vanligt mjöl i pasta eller bröd eller ett bra alternativ till ris.

 

Källa: Future 50 Foods report

 

 

Produkter
Recept
Favoriter
Meny