Babyshawarma med mynta- och citrusdressing
Shawarma kommer från det turkiska ordet cevirme, som betyder ”vända”. Shawarma kan tillagas med antingen olika sorters kött eller med bara ett. Köttet marineras, träs upp på spett och grillas vertikalt, varefter man efter hand skär bort det yttersta, färdiggrillade köttet. Samma tillagningsmetod används när man gör brasilianska churrasco.

Ingredienser
Babyshawarma med mynta- och citrusdressing
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Sharwarmakryddor
Spiskummin, hela
/g
40.0 g
0%
Korianderfrön, hela
/g
40.0 g
0%
Nejlikor, hela
/st
4.0 st
0%
Svartpeppar hel
/st
6.0 st
0%
Vitlökspulver
/g
40.0 g
0%
Paprikapulver
/g
20.0 g
0%
Gurkmeja
/g
5.0 g
0%
Cayennepeppar, malen
/g
5.0 g
0%
Kanel malen
/g
5.0 g
0%
Förbered till babyshawarma
Kalv, bog benfri
/kg
2.5 kg
0%
Knorr Oxfond, koncentrerad 6 x 1L
/g
100.0 g
0%

Knorr Kryddpasta Vitlök 2 x 0,34 kg
/g
80.0 g
0%

Mynta- och citrusdressing
Crème Fraiche
/g
500.0 g
0%
Grädde eller gräddalternativ
/ml
500.0 ml
0%
Citron, juice färskpressad
/g
100.0 g
0%
Mynta, blad
/g
235.0 g
0%
Vid servering
Lök, tärnad
/g
400.0 g
0%
10 St Tunna Pitabröd
/
0.0
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Sharwarmakryddor
-
Spiskummin, hela 40.0 g
-
Korianderfrön, hela 40.0 g
-
Nejlikor, hela 4.0 st
-
Svartpeppar hel 6.0 st
-
Vitlökspulver 40.0 g
-
Paprikapulver 20.0 g
-
Gurkmeja 5.0 g
-
Cayennepeppar, malen 5.0 g
-
Kanel malen 5.0 g
Förbered till babyshawarma
-
Kalv, bog benfri 2.5 kg
Mynta- och citrusdressing
-
Crème Fraiche 500.0 g
-
Grädde eller gräddalternativ 500.0 ml
-
Citron, juice färskpressad 100.0 g
-
Mynta, blad 235.0 g
Vid servering
-
Lök, tärnad 400.0 g
-
10 St Tunna Pitabröd
Förberedelser
-
Sharwarmakryddor
- Rosta spiskummin, koriander, kryddnejlikor och pepparkorn i en torr panna tills det börjar dofta. Stöt kryddorna fint i en mortel eller mal i en kryddkvarn. Blanda i resten av kryddorna. Blandningen kan förvaras i en glasburk med tättslutande lock.
-
Förbered till babyshawarma
- Dela och bryn kalvsteken på alla sidor.
- Häll shawarmakryddor, Knorr koncentrerad Oxfond, Knorr Kryddpasta Vitlök och Knorr Umami i en vakuumpåse och förslut påsen.
- Lägg påsen i ugnen i 90 grader i 8–10 timmar.
-
Mynta- och citrusdressing
- Blanda creme fraiche, grädde, citronsaft och mynta ordentligt. Låt dressingen stå i kylen i 1–2 timmar.
-
Vid servering
- Öppna påsen, lyft ur köttet och tillsätt såsen. Dela köttet i småbitar och massera in saften i köttet.
- Hacka löken och sautera köttet tillsammans med löken.
- Lägg upp köttet på pitabröd och garnera eventuellt med tomat, gurka, lök och sallad.Servera medmynta- och citrusdressingen.