Menu

Trött på kött men pigg på proteiner? Ta hjälp av bönor och linser, eller som vi kallar dem - naturens superhjältar.

Bönor och linser tillhör som du förmodligen redan vet, släktet baljväxter. Baljväxter är inte bara nyttiga för människan utan även för jorden eftersom de berikar den jordmån de odlas i. Bland annat fångar plantorna upp kväve i luften som transporteras ner i rötterna. Kvävet samlas i rotsystemet och utsöndras till jorden. Detta sker inte bara under plantans livstid utan även när den vissnar Denna lilla finess, att baljväxter som till exempel bönor kan konvertera kväve från luften, gör att de inte behöver kvävegödsling för att ge hög avkastning vilket ger stora miljövinster.

 

Mungbönor

En härligt användbar böna som passar perfekt i många olika sammanhang, alltifrån nudelrätter till glass. Dessutom passar mungbönan utmärkt att grodda. Resultatet är vitaminrika små godingar som gör sig utmärkt i sallader och på mackor till exempel.

Bondbönor

Bondbönan har en söt, gräsliknande smak och smörig konsistens. Själva bönan skyddas av en fröskida som kan ätas rå när växten är ung. I takt med att växten åldras hårdnar fröskidan och då äts den sällan på grund av konsistensen och den bittra smaken. Använd den protein- och fiberrika bondbönan i risotto, soppor och grytor. 

 

Linser

Mustig, pepprig eller söt? Det finns dussintals linssorter som alla skiljer sig lite i fråga om smak men som har gemensamt att de är fullpackade med protein, fibrer och kolhydrater. Linser är ett Co2-smart val med ett koldioxidavtryck som är 43 gånger lägre än nötkött.

Källa: Future 50 Foods report

 

Produkter
Recept
Favoriter
Meny