Laxpanna
Det rustika åländska köket är känt för sin enkelhet, det jobbas med några få utvalda råvaror. Närheten till havet gör fisken som ett kännetecken i det åländska köket. Här en panna på lax. Knorr Cold Base stärkelse som används i detta recept, gör att denna fiskgratäng blir snabb och effektiv att tillbereda utan att hantera värme före uppvärmning.

Ingredienser
Laxpanna
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Till att börja med:
Lax, filé
/kg
1.3 kg
0%
Potatis, skalad
/g
800.0 g
0%
Fänkål, tärnad
/g
300.0 g
0%
Till såsen:
Vatten
/l
1.0 l
0%
Grädde eller gräddalternativ
/ml
300.0 ml
0%
Knorr Hummerfond, koncentrerad 6 x 1 L
/g
75.0 g
0%

Fisk och produkter därav: *
Kräftdjur och produkter därav: Ja
Knorr Cold Base Stärkelse Redning 2 x 2 kg
/g
100.0 g
0%

Lök, tärnad
/g
200.0 g
0%
Salt(1)
/g
4.0 g
0%
Svartpeppar
/g
4.0 g
0%
WINBORGS Ättiksprit 12% , 8 x 0,5 L
/g
5.0 g
0%

Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Till att börja med:
-
Lax, filé 1.3 kg
-
Potatis, skalad 800.0 g
-
Fänkål, tärnad 300.0 g
Till såsen:
-
Vatten 1.0 l
-
Grädde eller gräddalternativ 300.0 ml
-
Lök, tärnad 200.0 g
-
Salt(1) 4.0 g
-
Svartpeppar 4.0 g
Förberedelser
-
Till att börja med:
- Skär fisken i grytbitar.
- Koka potatisen och fänkålen var för sig, och kyl ner dem.
- Dela potatisen i mindre bitar.
-
Till såsen:
- Blanda samman vatten, grädde, Knorr Hummerfond och vispa ner Knorr Cold Base Redning och fortsätt att vispa ordentligt.
- Låt stå i 5 minuter och tillsätt löken, salt, peppar och Winborgs Ättikssprit 12%.
- Smaka av och justera eventuellt kryddningen.
-
Avslutningsvis:
- Smörj ett GN-bläck med smör och varva laxen med potatis och fänkål.
- Toppa lådan med ett jämt lager kall sås.
- Värm fisken i ugn vid 175 grader i 30 minuter.