Det rustika åländska köket är känt för sin enkelhet, det jobbas med några få utvalda råvaror. Närheten till havet gör fisken som ett kännetecken i det åländska köket. Här en panna på lax. Knorr Cold Base stärkelse som används i detta recept, gör att denna fiskgratäng blir snabb och effektiv att tillbereda utan att hantera värme före uppvärmning.

Ingredienser
Till att börja med:
-
Lax, filé 1.3 kg
-
Potatis, skalad 800.0 g
-
Fänkål, tärnad 300.0 g
Till såsen:
-
Vatten 1.0 l
-
Lök, tärnad 200.0 g
-
Salt(1) 4.0 g
-
Svartpeppar, malen 4.0 g
Förberedelser
-
Till att börja med:
- Skär fisken i grytbitar.
- Koka potatisen och fänkålen var för sig, och kyl ner dem.
- Dela potatisen i mindre bitar.
-
Till såsen:
- Blanda samman vatten, Rama Visp 31%, Knorr Hummerfond och vispa ner Knorr Cold Base Redning och fortsätt att vispa ordentligt.
- Låt stå i 5 minuter och tillsätt löken, salt, peppar och Winborgs Ättikssprit 12%.
- Smaka av och justera eventuellt kryddningen.
-
Avslutningsvis:
- Smörj ett GN-bläck med Milda Mjölkfritt Margarin och varva laxen med potatis och fänkål.
- Toppa lådan med ett jämt lager kall sås.
- Värm fisken i ugn vid 175 grader i 30 minuter.