Menu

Grönt är hett men grönt på grillen är ännu hetare av förklarliga skäl. Och det bästa av allt – det kan nästan aldrig bli fel. Däremot finns det några tips som kan få din gröna grillkonst att bli ännu lite bättre. Det viktigaste är faktiskt att behandla dina grönsaker som om de vore kött. De andra tipsen hittar du här nedan!

Grillvänliga grejer

Lägg kål på kolen!

Kål är en jordnära grillråvara som det är väldigt lätt att tycka om och faktum är att de flesta kålsorterna mår bra av värme, även om spetskålen är lite extra trevlig så här års. Skär i klyftor, pensla med olja och lägg på grillen. Stora kålbitar blir bäst på indirekt värme och serveras med fördel ihop med en klick majonnäs av valfritt slag. 

Till kålfamiljen hör ju även den oemotståndliga blomkålen. Helgrillad, halverad, delad i buketter, skivad i skivor… gör vad och hur du vill. Blomkålen är en sann medspelare i grilltider.

Bröd på glöd

Nej, bröd kanske inte är en grönsak, men det är definitivt en godsak som förgyller en grön grilltallrik.  Med en pizzasten kan du skapa fantastiska saker, inklusive pizza och ljuvliga desserter.

Roten till det goda 

Förkoka om du vill att det ska gå undan eller låt din kålrot mysa på indirekt värme i upp mot tre timmar innan du njuter av hela härligheten. Kålroten går dock minst lika bra att köra hel i ugn. Prova receptet nedan, så får du se. 

Grilla salladen

Vi kommer att återkomma till salladen i ett annat tema och då konstatera att en sallad kan vara precis hur som helst, inte minst grillad. Ta ett romansalladshuvud, halvera på längden, pensla med olja och salt. Voila. Livet är härligt. 

Frukt

Grillad frukt och bär är ett lika härligt inslag på grilltallriken som på desserttallriken. Citroner, jordgubbar, meloner, mango, nektariner, päron, äpplen och självklara klassiker som bananer är smakrika grillgodingar som inte bör glömmas.

 

Källor:
weber.com
weibulls.com
svenska.yle.fi
Grilla Grönt av  Malin Landqvist & Per Ranung

Produkter
Recept
Favoriter
Meny