Oavsett om du odlar dem själv eller köper dem färdiga, så är groddar och skott ett härligt och hälsosamt inslag i många olika sammanhang. Här hittar du några sådana sammanhang. Smaklig spis.

Kålsallad med krispig tång
10 personer
- 2,5 spetskål, skuren i kvartar
- 50 ml såsbas
- 5 dl helägg
- 500 g panko
- 200 g sesamfrön (svarta och vita samt kimchisesam)
- 20 ark noritång
- 1 kg shiitakesvamp
- 150 g finhackad schalottenlök
- 4 vitlöksklyftor
- 100 g smör
- 50 ml såsbas
- 100 ml soja
- 50 ml fisksås
Tillagning
Tång
- Lägg tången i blöt i vatten i cirka 15 minuter och torka av den ordentligt med en handduk.
- Vik tången flera gånger och skär den i tunna strimlor.
- Fritera tången i 180 grader varm olja och lägg den på hushållspapper med god uppsugningsförmåga.
Svamp
- Bryn löken, vitlöken och svampen i smör och såsbas.
- Häll i fisksås och soja och låt koka.
Kål
- Bryn den sköljda och kvartade spetskålen ordentligt på alla sidor.
- Baka kålen i ugnen i cirka 10 minuter på 160 grader. Kyl den sedan helt.
- Blanda pankon och sesamfröna.
- Vänd kålen i äggmassan och panera i blandningen av panko och sesamfrön.
- Fritera kålen tills den blir krispig och gyllenbrun. Lägg den sedan på hushållspapper med god uppsugningsförmåga.
Servering
- Lägg upp den krispiga kålen och svampen och toppa med den krispiga tången.

Grillad kål med crunch, krasse, äpple och hummus på gula ärtor
- 2 stora spetskålshuvuden, sköljda och skurna på längden i åtta stora bitar
- 3 stora röda äpplen, tärnade (i centimeterstora bitar)
- 500 g grovt rågbröd
- 50 g linfrön
- 2 dl såsbas
- 200 g bovetefrön, blötlagda i vatten över natten
- 20 g Knorr Grönsaksbuljong Ekologisk, pulver
- 300 g ströbröd
- 50 g kimchisesam
- 4 stora ägg
- 30 g Knorr Professional Intense Flavours Miso Umami
- 1 dl Hellmann’s Apple Cider Sherry Vinegar Vinaigrette
- salt och peppar
- krasse, som garnering
- Smula sönder rågbrödet och blanda med linfrön, 1 dl såsbas och lite salt. Baka blandningen i ugnen tills den blir krispig och gyllenbrun. Låt svalna och blanda i äppeltärningarna i rågbrödscrunchet.
- Vispa äggen med Knorr Professional Intense Flavours Miso Umami.
- Kör de blötlagda och torkade bovetefröna i en matberedare med ströbröd, Knorr Grönsaksbuljong Ekologisk och kimchisesam tills massan blir slät och fin.
- Vänd kålen i misoäggen och panera bitarna i ströbrödsblandningen. Stek kålen gyllenbrun i pannan i resterna av såsbas.
- Tillsätt Hellmann’s Apple Cider Sherry Vinegar Vinaigrette till äpplena och rågbrödscrunchet och servera till den stekta kålen. Garnera med örter och servera hummusen som dippsås.
Hummus på gula ärtor
- 300 g gula ärtor
- 200 g kokta kikärter
- 30 g Knorr Professional Intense Flavours Roast Umami
- 10 g Knorr Umami
- 2 dl god olivolja
- 0,5 dl citronsaft
- 1 vitlöksklyfta
- 2 g torkad gurkmeja
- salt, peppar och lite torkad chili
- Koka de gula ärtorna mjuka i vatten med rikligt med salt. Låt ärtorna svalna i spadet och häll av. Spara spadet!
- Häll alla ingredienserna i en matberedare och kör tills massan blir slät och krämig. Anpassa eventuellt konsistensen med lite grand av spadet från de gula ärtorna om massan blir för tjock. Smaka av med salt och peppar. Justera eventuellt syran med lite extra citronsaft. Tillsätt gärna torkad chili för hettans skull.

Inlagd torsk, parmesankräm och friterade kikärter
- 800 g färsk torskfilé, tunt skivad
- 0,5 dl äppelcidervinäger
- 1 dl färskpressad citronsaft
- 15 g Knorr Professional Intense Flavours Citrus Fresh
- 3 dl Hellmann’s Majonnäs Extra Thick
- 50 g hyvlad parmesan
- 5 g Knorr Professional Intense Flavours Roast Umami
- 200 g blötlagda kikärter
- 50 g vattenkrasse
- 50 g färsk spenat
- 1 dl vatten
- 15 g Knorr Professional Intense Flavours Miso Umami
- 1 gurka
- salt, peppar, extra citronsaft och lite olivolja
- Blanda vinägern, citronsaften och Knorr Professional Intense Flavours Citrus Fresh.
- Salta torskskivorna och marinera dem i ättiks- och citronlagen. Låt stå i kylen i minst 3 timmar.
- Blanda Hellmann’s Majonnäs med parmesan och Knorr Professional Intense Flavours Roast Umami till en slät kräm.
- Hacka de blötlagda kikärterna grovt och fritera dem i olja tills de blir krispiga.
- Skär gurkan i långa, smala strimlor.
- Blanda vattenkrassen, den färska spenaten, vattnet och Knorr Professional Intense Flavours Miso Umami. Salta och peppra (smaka gärna av med lite citronsaft och olivolja).
- Lägg upp torsken med parmesankrämen och de krispiga kikärterna. Servera den strimlade gurkan med den gröna örtblandningen separat.

Sej med sötpotatis- och morotsstomp
En härligt doftande fiskrätt med lite sting och massor av nyttigheter.
Fisk
- 1,3 kg sejfiléer
Stomp
- 1 kg sötpotatis, tärnad
- 2 kg morot, tärnad
- 40 g Knorr Ekologisk Grönsaksbuljong, pulver
- vatten så det täcker
- 500 ml vispgrädde
- 30 g Knorr Umami
- 30 g mjölkfritt margarin
- 200 g purjolök, skivad
- 150 blekselleri, skivad
- 20 g vitlök, färskpressad
- 200 g spenat
Sås
- 40 g Knorr Ekologisk Grönsaksbuljong, pulver
- 500 ml matlagningsgärdde
- 500 ml Vatten
- 15 g Knorr Cold Base Stärkelse/Redning
- 10 g Knorr Professional Rökt Chili kryddpuré
- Portionera fisken
- Sätt på en kastrull med sötpotatis, morot och grönsaksbuljong. Låt grönsakerna koka mjuka.
- Häll av vattnet och mosa grönsakerna med en visp. Ställ åt sidan och låt svalna något.
- Värm matfettet och sautera purjolök, vitlök och lök tills mjuka.
- Lägg spenaten i blecket och sprid ut lökmixen ovanpå spenaten.
- Lägg ner fisken i blecket och bred försiktigt ut ditt sötpotatis- och morotsstomp ovanpå.
- Baka av på 175°i ca 25 minuter.