Menu

Daniel Müllerns två vassaste tips för hur du ska lyckas med gröna smårätter och plock 2020 är lika motsägelsefulla som värdefulla. Man ska inte krångla till saker och ting men man ska inte göra det enkelt för sig själv. Förvirrad? Läs vidare så rätar frågetecknen ut sig.

Vad skulle du säga är nyckeln till en bra smårätt eller plock?

– För det första så ska det vara enkelt att äta. Helst en eller två tuggor per plock. Sedan ska det smaka mycket, så använd kryddor, gärna någon rolig sort, och se till att smakerna lämnar avtryck i munnen. Det tredje och sista ”måstet” är att det ska hända saker. Jobba med olika texturer och matlagningstekniker. Att grilla och sota någonting tillför också en viktig dimension till din lilla rätt.

Om vi vänder på det – vad är förbjudet nuförtiden?

– Allt som inte känns nylagat. Sedan är jag inte ett fan av tunnbrödsrullar. Vem vill äta vått bröd? Nej, där gör man det för enkelt för sig, tycker jag.

 

Hur många smårätter eller plock måste jag ha för att ha gjort ett gott dagsverke?

– Ja, det där är en intressant fråga. Det behövs inte så himla många grejer för att göra avtryck. Gör hellre få saker som känns klockrena än många halvdana. Krångla inte till det.

Vad är trendigt våren och sommaren 2020?

– Jag tror vi kommer att fortsätta leta efter vackra aromatiska blommor som verkligen tillför något i fråga om smak. Där gäller det dock att inte överdosera. Ta korianderblomman till exempel, den smakar exceptionellt mycket till skillnad från koriandern som man kan ösa på med. Smaka dig fram med andra ord.

 

Vilket kök inspirerar dig mest när det kommer till plockmat och smårätter?

– Helt klart mellanöstern och Asien. Det har ju kommit hit otroligt mycket inspirerande matkultur, både via resor och inflyttning.

Slutligen, vad serverar vi på säsongens middagar?

– Det alkoholfria växer sig hela tiden starkare i takt med att fler väljer att leva sundare. Då är det kul att kunna erbjuda riktigt bra alkoholfria alternativ, inte minst med tanke på att många gäster är beredda att betala för kvalitet. Att jobba med olika tesorter som bas är lika gott som smart, för då får du en bra grund som sedan kan smaksättas vidare med härligheter som gurka, ingefära, björksav och granskott.

Snygg servering enligt Daniel Müllern!

Snygga plastförpackningar kan kännas som ett smidigt alternativ när du ska servera smårätter, plockmat eller snacks. Men det finns ju både vackrare, mer miljövänliga och billigare alternativ. Här är några tips.

  1. Brädan
    Köp en billig obehandlad träplanka och bränn av den lite. Voilà – ett mycket trevligt uppläggningsfat.
  2. Pappret
    Ett härligt vaxat slaktarpapper skapar en fin inramning till små munsbitar.
  3. Stenen
    Få material är lika vackra som sten. Inte minst i uppläggningssammanhang.
Produkter
Recept
Favoriter
Meny