Menu

Med tanke på hur bra groddar egentligen passar våra förutsättningar här upp i solfattiga Norden, är det konstigt att vi inte äter mer av dessa nyttiga små härligheter. Snabbodlade är de dessutom! Vår kock Martina hade inte ägnat groddar så värst mycket tankekraft när hon gick in i det här projektet, men när hon klev ut ur det var det med minst sagt blodad tand och en kyl fylld av små nyttigheter.

Grodda med Martina, del 1

00:00

Grodda med Martina, del 2

00:00

Kom igång och grodda

Det finns flera olika sätt man kan grodda på och i filmen ovan testar Martina på tre olika metoder; sil, glasburk med cheese cloth/”silladuk” och odlingsrör. Oavsett vilken metod du föredrar gäller följande: tumma aldrig på renligheten, vare sig det gäller dina händer, dina redskap eller själva fröerna. Diska alla burkar noga och är du osäker på om det räcker så kan du alltid desinficera i ugn. Ett bra tips är att börja med att se vad Livsmedelsverket har för rekommendationer för groddning. Lycka till!

Groddning i korthet

Den som vill fördjupa sig i groddningskonsten eller skott för den delen,  gör klokt i att skaffa en bok på ämnet men som en snabb översiktskurs gäller följande:

1. Skölj
Innan du påbörjar groddningen gäller regeln att skölja, skölja och skölja dina fröer samt lägga lite tid på att rensa bort skadade fröer och smuts.

2. Blötlägg
Låt dina fröer, linser eller vad det nu är som ska groddas, ligga i blöt över natten eller längre. Läs på om vad som gäller för just den sort som du vill grodda.  

3. Skölj igen
Häll av blötläggningsvattnet och skölj dina små guldklimpar noga.

4. Flytta
Nu är det dags för det du vill grodda att flytta till valt redskap (sil, burk eller groddställning till exempel) Här är det viktigt att vattnet får en chans att rinna av och att burken/silen är placerad på ett sådant sätt att vattnet bara rinner ut, det vill säga – dina groddar ska inte ha kontakt med det vatten som rinner ut. Groddar du i sil ska du lägga en blötlagd tunn kökshandduk över groddarna. Var du ska placera dina groddar är lite av en smaksak. Ljustillförseln påverkar nämligen smaken. En tumregel är dock att de aldrig ska stå i direkt solljus.
 

5. Skölj igen
På riktigt? Ja, på riktigt. I alla fall ibland. Många frön måste hållas konstant fuktiga fram till dess att de börjar uppvisa en liten svans, vilket innebär en sköljningsfrekvens på minst två gånger per dag. Du kan också använda en sprayflaska för att hålla de blivande groddarna fuktiga. När dina groddar fått svans ska du däremot inte vattna förrän de absorberat snudd på allt vatten. Men återigen: olika fröer kommer med olika skötselråd. Skaffa dig en bok om du planerar att bli en mästergroddare, så att du kan se vilken teknik som gäller för just din favorit!

PS. Luddigt i burken? Få inte panik. Det är förmodligen fibriller (även kallat rotludd) och är något bra i groddsammanhang.


6. Skörda, ät och njut!
Den som väntar på något gott kan faktiskt vänta för länge när det kommer till groddar. Låt inte groddarna växa för länge med andra ord. När du skördat gör du klokt i att äta eller servera dem så snabbt som möjligt. Groddar kan givetvis förvaras i kylskåpet. I Martinas kylskåp är det 4 grader och hennes groddar höll sig fint (förpackade i glaslåda med perforerad plastfilm) i flera dagar. Använd ögon, näsor och smaksinnen för att hålla koll på dina groddar.

 

OBS!

Groddade kidneybönor ska förvällas i minst 10 minuter innan du kan äta dem. Detta gäller alla torkade bönor, särskilt de större sorterna, inklusive kikärtor.

Fem snabba med Martina

Sil, burk eller ställning?
– Sil

Favoritgrodd?
– Groddade Adzukibönor. De smakar precis som hasselnötter som man plockat själv direkt från träden.

Största aha-upplevelsen efter att ha groddat själv?
– Att det smakar helt annorlunda än det som man köper i affären. Vem tusan vill köpa en massa gurka och tomat mitt i vintern när det här och kål är cirka 100 gånger godare?

Bästa nybörjartipset?
– Köp inte blandningar förrän du själv vet vad du gillar, utan grodda olika sorter separat. Och res inte bort utan att ha lämnat över groddansvaret till någon du litar på-



Källor och lästips: sproutly.se, Groddar, skott & mikrogrönt av Lina Wallentinsson, Future 50 Foods Report.

Produkter
Recept
Favoriter
Meny