Menu

Att grodda är spännande och resultatet lika gott som nyttigt. Med det sagt är groddar också ett känsligt kapitel som livsmedel betraktat. Den som vill grodda loss i restaurangköket behöver därför vara noga med att köpa frön som är spårbara genom hela livsmedelskedjan samt arbeta på ett hygieniskt vis.  

 

Nya förordningar för ökad säkerhet     

För ett antal år sedan skärpte EU kraven på hanteringen av groddar. Tre nya förordningar infördes om spårbarhetkrav för både groddar och frön, godkännande av anläggningar som producerar groddar samt intygskrav för import av groddar och frön avsedda för groddning.

Grodda i liten skala     

För dig som vill grodda frön i mindre skala, till exempel för att servera på din restaurang, behövs inget godkännande av högre instans, däremot gäller kraven på import och spårbarhet fortfarande. För att inte tala om kraven på hygienen.

Var noga med hygienen och tänk på att undvika korskontamination mellan din groddproduktion och den andra verksamheten i köket. Använd rena köksredskap, dricksvattenkvalitet till samtliga moment i groddprocessen (tvätt, bevattning och uppdrivning samt rengöring och sköljning av produkter utrustning och redskap). Ja, gör helt enkelt som vi antar att du brukar göra när du hanterar mat i ditt kök. Ett bra tips är att börja med att se vad Livsmedelsverket har för rekommendationer för groddning. Lycka till!

Vill du veta mer om hur du kommer igång med groddningen på bästa sätt? Klicka här!

Vill du se hur det gick när vår kock Martina sproutar loss för kung och fosterland? Klicka här!  

Vill du gå direkt till våra spirande recept? Klicka här!

 

Källa: Livsmedelsverket.se, ruokavirasto.fi, foretagare.helsingborg.se

 

Produkter
Recept
Favoriter
Meny