Menu

Människor har använt torkning som konserveringsmetod sedan urminnes tider. Men istället för att kännas gammal och utdaterad är torkning faktiskt mer på tapeten än någonsin.

Torkning är en riktigt smart konserveringsmetod  som gör även att vi kan konservera grödor utan att använda konserveringsmedel  och gör man på rätt sätt blir resultatet en lättanvänd produkt med mycket smak och arom. På Unilever använder vi flera olika slags torkningstekniker och anpassar vårt val efter den råvara vi använder för stunden. Allt för att ge varje enskild produkt bästa möjliga förutsättningar att smaka så gott som möjligt. 

1. Lufttorkning 

En råvara som ska lufttorkas placeras i en värmeprocessor där den får ligga i en särskilt noga kontrollerad temperatur tills vätskehalten reducerats

2. Frystorkning

I den här metoden avlägsnas vätska genom att man fryser råvaran och därefter placerar den i ett vakuum så att vätskan övergår till gas, vilken sedan avdunstar.

3. Spraytorkning 

Spraytorkning innebär att man förvandlar en vätska eller pasta till ett torrt pulver genom att snabbt torka den med hjälp av varm gas. En idealisk torkningsmetod för värmekänsliga produkter.

Visste du att det går 20 kg färska tomater till 1 kg tomatpulver?

Snabba fakta om torkning 


  • När man tar bort vattnet från en råvara så stoppar man den mikrobiella aktiviteten. Gör man det på rätt sätt och använder rätt slags råvaror kan man bevara smaken och största delen av näringen. 
  • Näringsinnehållet i både färska och torkade råvaror är beroende av faktorer som hur man odlar råvarorna, när man skördar, vilken temperatur det är vid transporttillfället, hur man förvarar och emballerar etc. 
  • Resterna från torkningen återanvänds som gödning på marken. Faktum är att de ofta innehåller mer näring än de färska grönsaker som farit vida omkring innan de landat i butiken.

Sist men inte minst... 

…så ser vi till att våra grödor odlas i hälsosamma, bördiga jordar i ett klimat där de har en naturlig hemvist och  av jordbrukare som respekterar odlingssäsongerna och de naturliga odlingscyklerna. 

 

Produkter
Recept
Favoriter
Meny