Matsvinn är ett stort problem. Det produceras tillräckligt mat för att mätta jordens befolkning, ändå går 821 miljoner människor hungriga varje dag. En siffra som ökat sedan 2015.
Varför vi arbetar med att minska matsvinn och matavfall:
- Ca en tredjedel av maten som produceras globalt varje år, blir till avfall eller svinn.
- Varje år används 28% av jordens jordbruk för att producera mat som går till avfall.
- Varje år kostar matsvinn den globala ekonomin 940 miljarder dollar.
- Att reducera matsvinn genom hela kedjan uppskattas till en affärsmöjlighet värd 405 miljarder dollar årligen.
CGF Food Waste Resolution
2015 var Unilever med och startade the Consumer Goods Forum (CGF) Food Waste Resolution. Åtagandet innebär bland annat att vi ska halvera matsvinn till år 2025 inom retail och produktionsled. 2016 arbetade vi med CGF och the World Resources Institute (WRI) för att mäta vårt matsvinn. Tack vare detta sätt att mäta våra produktionsled kunde vi sänka vårt avfall med 10% första året. Unilevers matavfall blir till återvinning eller energi, endast 0.67% av vårt matavfall 2018 gick till soptippar eller annan icke-återvinning.
Källor: Food and Agriculture Organization of the United Nations, EAT-Lancet Commision, Champions 12.3, The Business Comission, IPCC, October 2018