Menu

Vad är skillnaden mellan en klassisk bolognese och en ”vegobollo”? Svar: en bilfärd på 13, 57 km! När man ser det på det viset är det kanske enklare att hitta motivationen att servera varannan vego eller jobba med en 50–50-, 30–70-variant eller någon annan slags lösning? Prova dig fram!

Här får du i alla fall två recept på två riktigt goda bologneser, samt ett par andra CO2-beräknade* recept! Vi hoppas att det ska smaka! Vill du räkna på dina egna recept? Besök vår CO2-kalkylator och gå loss bland råvarorna. Smaklig spis!

*Gäller endast för råvarorna i receptet. Klimatpåverkan från tillagningen är ej inkluderat i beräkningarna.

Observera att siffrorna är ungefärliga. Som RISE skriver i Öppna listan – ett utdrag från RISE klimatdatabas för livsmedel SE v. 2.2 (2023), kan det vara stor skillnad i klimatpåverkan för samma sorts livsmedel eftersom alltifrån odlingsklimat till energikällor och flera andra faktorer påverkar.

Bra eller dåligt?  

En siffra som nämns som riktmärke för en lunch eller middag, förutsatt att vi ska kunna nå 1,5 gradersmålet1 innan 2030, är 0,5 kg CO2e per måltid (lunch eller middag).2

Som vi skrev ovan så bör våra klimatberäkningar betraktas som en ungefärlig vägledning snarare än som exakta siffror.  MEN som CarbonCloud, alltså företaget som hjälper oss med våra klimatberäkningar, säger är det möjligheten till jämförelser som är det riktigt viktiga här. När du börjar jämföra äpplen med päron och flankstek med kyckling hittar du snart din egen känsla för vad olika råvaror på din tallrik betyder för ditt eget klimatavtryck. Använd gärna denna kompass!3

Sist men inte minst undrar du kanske vad CO2e är? Låt oss citera CarbonCloud:

”CO2e står för koldioxidekvivalenter och är det värde som uppger olika växthusgasers klimatpåverkan – eller som det kallas, Global Warming Potential (GWP). Koldioxid är nämligen inte den enda gas som har uppvärmande effekter på klimatet. Något som särskilt förekommer inom livsmedelsindustrin är lustgas och metan som har högst påverkbara uppvärmningseffekter. Faktum är att de är så betydelsefulla inom livsmedelsbranschen att termen klimatpåverkan (climate footprint) fångar effekten av dem ännu tydligare än koldioxidavtryck (carbon footprint). Växthusgaser värmer planeten på olika vis. Några är mer potenta och andra stannar kvar längre i atmosfären. Med det sagt så finns det en valuta för dessa olika växthusgaser och deras effekt och den valutan är CO2e".3

Ingredienser

Serveringar: 10

50 g chilisås 0,17 kg CO₂
1070 g Knorr Professional kryddpuré paprika 1,07 kg CO₂
800 g soya mince, frozen 2,11 kg CO₂
30 g Knorr Brynt Lökfond 0,04 kg CO₂
800 g Knorr Tomatino 1,60 kg CO₂
90 g rapsolja 0,12 kg CO₂
15 g paprika 0,05 kg CO₂
300 g färdigrivna morötter 0,05 kg CO₂
50 g vitlök 0,02 kg CO₂
100 g selleri 0,03 kg CO₂

 

Gör så här

  1. Hetta upp olivoljan i en gryta eller kastrull. Häll i NoMince och bryn under omrörning tills ”färsen” börjar ta färg. 
  2. Tillsätt lök, vitlök och selleri. Bryn tills allt blandat sig och grönsakerna börjat mjukna. 
  3. Tillsätt kryddpastorna, Knorr Tomatino, vatten, spansk peppar, chilisås och grönsaksbuljong.
  4. Sänk till medelvärme och låt sjuda i ca 30 minuter. Späd med vatten om såsen tjocknar. Smaka upp med salt och svartpeppar.

Ingredienser

Serveringar: 10

1000 g Knorr Professional kryddpuré paprika 1,00 kg CO₂
800 g Nötfärs 20,96 kg CO₂
30 g Knorr Brynt Lökfond 0,04 kg CO₂
800 g Knorr Tomatino 1,60 kg CO₂
70 g Knorr Professional kryddpuré paprika 0,07 kg CO₂
50 g Vitlök 0,02 kg CO₂
90 g Rapsolja 0,12 kg CO₂
300 g Färdigrivna morötter 0,05 kg CO₂
100 g Selleri 0,03 kg CO₂
15 g Paprika 0,05 kg CO₂
50 g Chilisås 0,17 kg CO₂

 

Gör så här

Följ samma tillagningsmetod som för vegovarianten.

Sugen på fler CO2-beräknade recept? Kolla här!

Samtliga recept redovisar det beräknade CO2e-utsläppet per(KG) för 1 person. Vi anger också hur många km åktur med bil detta motsvarar. 

(Jämförande siffror för falukorv:  1,18 CO2e = 8,48 km med bil.)

Utan ris: 0,65 CO2e = 4,71 km
Med ris:  1,04 CO2e = 7,51 km 
Med kyckling och ris: 1,48 CO2 = 10,66 km

Vegetarisk med sojafärs: 1,11 CO2e = 7,96 km 
Med blandfärs 70/30: 2,54 CO2e = 18,26 km

Produkter
Recept
Favoriter
Meny