Menu

För oss på Unilever är det en självklarhet att arbeta med hållbar matlagning från grunden. Förutom att i första hand utveckla recept på lokala råvaror med grönt i fokus och klimatsmartare mjölkprodukter, har vi dessutom tagit fram verktyg för kockar för att underlätta beräkning av CO2 utsläpp.

 

Globsystemet

Våra recept märkta med en jordglob motsvarar ett utsläpp mellan 1,4-2,4 kg CO2e per portion. Det är mer klimatsmart än de flesta rätter från storkök och restaurangkök. Recept med två jordglober motsvarar ett utsläpp på 0,7-1,4 kilo CO2e per portion och ligger mycket lägre än ett vanligt genomsnittsrecept. De mest klimatsmarta rätterna märks med tre glober som ger ett CO2e utsläpp på max 0,7 kg per portion! CO2e (koldioxidekvivalenter) är ett mått på utsläpp av växthusgaser som tar hänsyn till att olika gaser bidrar olika mycket till växthuseffekten.

Vår kock Martina Danielsen berättar hur hon arbetar med klimatmärkningen i Unilevers recept:

- Jag bestämmer från början vilken typ av recept jag vill göra med 1,2 eller 3 glober. Ofta vet vi var det kommer landa, men den verkliga beräkningen sker när receptet är färdigställt. Även om man har en föreställning kring var det kommer landa, blir det mer verkligt när man använder CO2-kalkylatorn.

Vilka är dina smartaste ”komma ned i CO2”-tips när det dragit iväg lite?

  1. Minska på animaliskt protein! Byt till exempel ut oxkött mot kyckling eller vegokött som har lägre klimatpåverkan än nötkött.
  2. Fundera om det går att göra om rätten så den blir vegetarisk.
  3. Byt ut mjölkprodukter till växtbaserade varianter där det är möjligt.
  4. Man skulle också kunna tänka sig att man minskar den totala portionsmängden så man minimerar svinn och på köpet får bättre köksekonomi.
Klimatsmarta recept med globsystemet

Klimatsmarta recept med globsystemet

Folder

Ladda ner
Klimatsmarta recept med globsystemet

Klimatsmarta recept med globsystemet

Folder

Ladda ner

CO2 kalkylatorn

Nu kan du själv kan beräkna utsläppen på dina recept med vår CO2-kalkylator! Skriv bara in ditt recept så får du hjälp med uträkningen. Via vår sajt har du även tillgång till appen Wise Up On Waste, ett verktyg som hjälper professionella kök att identifiera var och vad det är som producerar avfall, och hur du kan minska avfallet och därmed dina kostnader. Bra för planeten, bra för din verksamhet!

Produkter
Recept
Favoriter
Meny