Menu

När ska man göra egen majonnäs och när kan man förlita sig på att HELLMANN’S gör jobbet åt dig? Det och lite annat ska vi reda ut här och nu. Och till vår hjälp har vi vårt nordiska kockteam som vi passade på att ställa ett par frågor om just detta.

Vad kännetecknar en riktigt bra majonnäs?

Martina: För mig handlar det om krämighet, att den är blank och jämn (inte kritvit), att den har en fyllig smak och god balans mellan syra från vinäger och senap.

Sami: En bra majonnäs för mig är något som kan användas i många olika sammanhang och som inte tappar sin konsistens om du smaksätter den med lite citronsaft eller andra flytande vätskor.

Rya: Jag håller med, men vill lägga till att jag alltid har en hemslagen majonnäs som referens på vad som är en bra majonnäs. Det får inte smaka konstgjort.

När skulle ni säga att man ska göra en egen majonnäs och när är det bättre att bara öppna en burk HELLMANN’S?

Sigurd: Har du pengar till det, eller om du bara ska laga till ett fåtal gäster, funkar det absolut bra att göra egen majonnäs. Dock tror jag att det är svårt att vinna något rent ekonomiskt på det. Med en bra färdig majonnäs får du samma resultat varje gång du öppnar en ny burk, till ett och samma pris.

Martina: Har man tid och ork så kan man såklart slå en egen, och jag ska inte sticka under stol med att det är härligt med en hemslagen majonnäs på räkmackan. Ska jag däremot göra en majonnäsbaserad sås så öppnar jag en burk HELLMANN’S alla dagar i veckan.

Sami: Tillfällena då du verkligen måste göra en egen majonnäs är verkligen få nuförtiden. Om jag någon gång gör egen majonnäs är det för att jag i så fall vill göra den på örtolja eller någon annan smaksatt olja.

Vad skiljer HELLMANN’S Professional från HELLMANN’S Real, enligt dig?

Rya: Jag tycker att HELLMANN’S Professional är lite rundare i smaken och tjockare i konsistensen. Den har lite mindre syra än Real, så man kan absolut addera lite syra på egen hand om man så önskar. Det märks att den är framtagen för kockar.

Martina: HELLMANN’S Professional är både fastare och stabilare än HELLMANN’S Real. Perfekt i gratäng, på pizza och i fish cakes och såklart i kalla såser och sallader som coleslaw. Alla goda HELLMANN’S-egenskaper fast till ett något lägre pris. Real skulle jag fortfarande använda till den klassiska räkmackan gjord på lyxräkor från saltlake, eller i hamburgaren som den är, eller som dipp till pommes på grund av den hemgjorda och fylliga smaken.

Ladda ner receptinspiration!

Med smak av HELLMANN’S

Med smak av HELLMANN’S

Burgare, pizzor, gyros och sallader

Ladda ner
Med smak av HELLMANN’S

Med smak av HELLMANN’S

Dippsåser, buddha bowl, shawarma och Fish cakes

Ladda ner

Namn: Martina Danielsen

Gör: Kock på Unilever Food Solutions Sverige

Relation till majonnäs: Jag har alltid majonnäs hemma. Min mamma är dansk, så jag är uppvuxen med smör eller majonnäs på rågbrödet.

Namn: Sami Lamminaho

Gör: Kock på Unilever Food Solutions Finland

Relation till majonnäs: Vi förstår oss på varandra, majonnäsen och jag. På fyllda mackor är majonnäs ett måste. Det ger god smak och så tycker jag att fettet är bättre än till exempel margarin.

Namn: Magnus Rydberg

Gör: Kock på Unilever Food Solutions Sverige

Relation till majonnäs: Jag är uppvuxen med majonnäs hemma och för mig har det alltid varit en viktig del av min matlagning. Inte minst med tanke på att jag alltid har sneglat på amerikansk mat. HELLMANN’S har varit ”the shit” för mig ända sedan jag var i USA för första gången.

Namn: Tommi Virranta

Gör: Kock på Unilever Food Solutions Finland

Relation till majonnäs: En god rätt behöver alltid lite fyllighet. Genom att addera majonnäs från HELLMANN’S bidrar du med en god munkänsla och trevlig syra.

Namn: Frank Jakobsen

Gör: Kock på Unilever Food Solutions Danmark

Relation till majonnäs: Jag bara älskar en riktigt bra majo! Det är förmodligen den mest mångfacetterade klassiska såsen som finns, och du kan addera nästan vad som helst och skapa någonting krämigt och smakrikt som passar till nästan vad som helst. Inget bra kök utan en bra majo!

Namn: Sigurd Kvitberg

Gör: Kock på Unilever Food Solutions Norge

Relation till majonnäs: Jag använder majonnäs på nästan daglig basis.

Produkter
Recept
Favoriter
Meny