Menu

Att ett land med över 1 miljard invånare, 4 regioner och 36 delstater skulle vara ett enda kök är egentligen felaktigt. Den indiska matlagning skiljer sig åt beroende på region och religion. I det nordindiska köket är socker och vete en viktig ingrediens och Korma en känd maträtt. I östra och södra Indien ersätts vetet med ris och baljväxter. Vid kusterna äter man mycket fisk men 83% av landets hinduer är vegetarianer. Det som förenar den indiska matlagningen är kryddorna, och de är en historia i sig.    

 

Där kryddan är huvudråvaran

Få länder i världen använder kryddor på så många och olika sett som i Indien. Här är den stommen i alla maträtter och det är tack vare kryddorna som den indiska matlagning blivit så populärt runt om i världen. I stort sett alla rätter bygger på en grund av kryddor och lök som väckts till liv genom upphettning i olja eller Ghee. Även nötter används som kryddor.

Curryblad är till exempel en spännande växt som inte alls har med kryddblandningen curry att göra. Bladet påminner snarare om ett lagerblad och används i mängder av maträtter i västra och södra Indien. Den indiska synen på kryddor är mer än bara smak, doft och färgläggning. Befolkningen lägger stor vikt på de olika kryddornas andliga och hälsofrämjande effekter. Pepparn ska till exempel hjälpa mot förkylning och astma, senapsfröet ska hålla onda andar borta och gurkmejan ska verka antibakteriellt.

Två ord att komma ihåg:

  • Garam = het
  • Masala = kryddblandning

En vegetarisk skattkammare

Det finns ingen plats på jorden med fler vegetarianer än Indien. Man uppskattar att närmare 40 % av befolkningen, och 83 % av hinduerna, äter vegetariskt – och klimaträtt. Du läste rätt. Om resten av världen skulle äta som indier skulle matens klimatpåverkan vara tvärtemot vad den är idag. Och eftersom att kostvanorna sett ut så här sen urminnes tider är kunskapsbanken på vegetarisk mat en skattkammare. 

Linser, ärtor och bönor är vitala råvaror i vego-indisk matlagning och den primära proteinkällan för landets vegetarianer, och kombineras i stort sett alltid med frukt och grönsaker. Vi känner igen en del som aubergine, tomat och spenat. De ovanliga är röda och gröna bananer, Okra, en mångfröig grön frukt som påminner om pumpa – och Durian med en unik doft som du sällan springer på här. Det är svårt att säga vilka rätter som är kändast, men vegetarisk Korma, Palak paneer och diverse curryrätter i vegetariskt stuk kan vi se överallt i västvärlden.  

 

Indiskt matlagningstips!

Som bekant klarar inte smör samma temperatur som olja. Hur gör du då för att behålla den goda smaken utan att bränna maten? Som indierna: du klarifierar ditt smör – som också kallas Ghee. Värm långsamt upp ordentligt med smör i en panna, reducera skummet och den vita hinnan som bildas. Spara den gula smöroljan som är kvar och nästa gång du vill tillaga mat på hög temperatur använder du din hemgjorda Ghee. Ett extra plus i kanten är att du reducerat bort det onyttiga.  

Produkter
Recept
Favoriter
Meny