Menu

Känner du igen namnet Frida Ambjörnsson? Inte konstigt, Frida tog nämligen hem titeln Årets Förskolekock 2021 i White Guide Junior i hård konkurrens med det här gänget. Sedan dess har Frida både hunnit byta jobb och inriktning, samt utnyttja sitt pris från oss: en inspirationsdag tillsammans med vår kock Magnus Rydberg.

Först och främst – vad har vinsten i White Guide Junior betytt för dig?
– Rent personligen har det betytt jättemycket. Det var verkligen ett slags erkännande, ett bevis på att jag gjorde ett bra jobb och att mina idéer var något att ha.

Numera arbetar du ju som serveringslärare/restauranglärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet. Hur ser en dag ut för någon med den titeln?
– Det är såklart väldigt olika men i princip ser den ut som på många restauranger. Det är ju själva restaurangen som är vår lektionssal och vårt mål är att servera god mat och göra våra gäster nöjda. Samtidigt arbetar vi mycket med att stärka relationen eleverna emellan och rusta dem, både kunskaps- och känslomässigt, inför ett framtida jobb.

Vad är det bästa med ditt nuvarande jobb?
– Det är nog att jag får kombinera det bästa av två världar. Jag får fortfarande laga mat men med lite skönare arbetstider, samtidigt som jag får möta ungdomar och hjälpa dem att kunna jobba med något som jag själv älskar och brinner för.

Varför valde du att dela med dig av inspirationsdagen med Magnus till dina elever?
– Jamen jag hade självklart blivit jätteinspirerad om det bara var Magnus och jag, men sedan när jag skulle åka hem till skolan och återberätta vad vi gjort och vad jag hade lärt mig, så hade det inte blivit samma sak. Det är helt klart roligare när fler får ta del av andras kunskaper.

Hur tror du att eleverna upplevde dagen?
– De tyckte att det var fantastiskt roligt. Alla lyssnade och sög i sig av vad Magnus berättade och han bidrog med massor av energi. Ettorna blev entusiastiska och har använt sina nya kunskaper i köket sedan dess. Att Magnus dessutom råkade skära sin bea var ett bra inslag under dagen, eftersom han då kunde visa hur man räddar upp en sådan situation. Det är så viktigt att se att även de bästa kan göra fel och att det viktiga inte är att vara perfekt, utan att ha förmågan att göra om när det blir fel.

Lärde du dig något själv?
– Ja, jag lärde mig att göra rödvinssås på ett lite bättre sätt. Sedan dess gör jag rödvinssås på Magnus vis och den blir alltid klockren! Och så fick jag upp ögonen för att det är viktigt med olika samarbeten i branschen.

Den här intervjun publicerades för första gången i februari 2023.

Produkter
Recept
Favoriter
Meny