Menu

Midsommar är på intågande och det är alltid roligt att förnya sig en smula. Här hittar du därför en sprillans ny midsommarmeny a la Daniel Müllern, samt ett par lika somriga recept från tidigare år. Vi hoppas att det ska smaka! 

Och du, ha en riktigt fin midsommar hur du än väljer att fira den!

Somrig potatissallad med gurka & jalapeño 10p

Somrig potatissallad med gurka & jalapeño 10p

En modern, fräsch och somrig tolkning av potatissalladen. Ett välkommet inslag på sommarens alla festbufféer.

  • 1,2 kg     kokt färskpotatis, kall
  • 3 dl        HELLMANN’S Majonnäs Extra Thick
  • 3 dl        gräddfil
  • 3 msk    MAILLE Äppelcidervinäger
  • 2 msk    MAILLE Dijon Original
  • 100 g      picklad jalapeño, grovt hackad
  • 200 g     saltgurka, grovt hackad
  • 300 g     färsk gurka, skalad, urkärnad i bitar
  • 10 g        salt
  • 4 g         grovmalen svartpeppar
  • gräslök, dill eller persilja till garnering

 

Gör så här:

1.    Dela potatisen i mindre bitar.
2.   Rör ihop majonnäs och gräddfil. Tillsätt senap, vinäger, salt och peppar.
3.   Vänd i jalapeño, saltgurka, gurka och potatis.
4.   Smaka av med salt och peppar.

Garnera med gräslök, dill eller persilja.

Matjessill med löjrom & klassiska tillbehör 10 p

Matjessill med löjrom & klassiska tillbehör 10 p

Det finns många ”måsten” på midsommarbordet men matjessillen är näst efter jordgubbarna, kanske den viktigaste stämningshöjaren. Här serverar vi den med brynt smör, löjrom, inlagd sill och massor av örter. Och äter, det gör vi medan smöret ännu är varmt. Glad midsommar!

  • 800 g Matjessill
  • 5 st ”6 minutersägg”
  • 500 g kokt nypotatis
  • 200 g  picklad rödlök, se recept nedan
  • 100 g finhackad schalottenlök
  • 100 g löjrom
  • 150 g brynt smör
  • 10 g skuren gräslök
  • 10 g kryddkrasse
  • 20 g plockad dill

Gör såhär

  1. Skär sillen i bitar, ca 1 cm breda. Dela äggen på mitten. Skär potatisen i tunna skivor.
  2. Fördela sillen och potatisen på ett stort fat. Lägg på löjrom, picklad lök (se nedan) och schalottenlök. Lägg på ägghalvor och örter. Avsluta med varmt brynt smör.
  3. Servera medan smöret är varmt

Picklad rödlök 10 p

  • 200 g tunt skivad lök
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl Maille Vitvinsvinäger
  • 0,5 dl socker

Gör så här

Koka upp vatten, vinäger och socker. Slå vätskan över löken. Låt stå i minst 12 timmar. Förvara i en burk i kylen. Gör du inte av med all lök på en gång? Kom ihåg att den håller sig i minst 2 veckor.

Grillad sparris med brynt vinägersmör och lagrad prästost 10 p

Grillad sparris med brynt vinägersmör och lagrad prästost 10 p

Det finns många sätt att ta vara på den underbara men alltför korta svenska sparrissäsongen, men den här grillade varianten med brynt vinägersmör och lagrad prästost, ja den klår det mesta.

  • 1 kg grön sparris, skalad
  • 2 msk matolja
  • 200 g brynt smör
  • 30 g finhackad schalottenlök
  • 50 g Maille Äppelcidervinäger
  • 200 g lagrad parmesan
  • Salt
  • Nymald svartpeppar

Gör såhär

  1. Vänd upp sparrisen med matoljan och grilla i ca 4 minuter på gasolgrill eller träkolsgrill, alternativt i en väldigt varm stekpanna. Vänd under tiden.
  2. Smaka upp det varma brynta smöret med salt, peppar, vinäger och lök.
  3. Lägg upp sparrisen på ett stort fat. Slå över smöret och riv över osten.
Nordisk sommarceviche 10 p

Nordisk sommarceviche 10 p

En frisk och fräsch rätt som piggar upp på midsommarbordet! Förenar nordiska sommarsmaker med allt det ljuvliga som vi annars förknippar med en underbart god ceviche.

  • 500 g handskalade räkor
  • 500 g rimmad eller kallrökt lax, hel bit
  • 300 g gurka
  • 2 st avokado, mogna
  • 2 st rödlök, skalad
  • 10 g plockad dill
  • 10 g plockad basilika
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk limejuice
  • 30 g pepparrot
  • 50 g inlagd jalapeño, i skivor
  • 100 g krutonger
  • 200 g aioli (se recept nedan)

Gör såhär

  1. Skala och kärna ur gurkan och skär den i ca 1 cm stora bitar. Dela rödlöken och skär i tunna skivor. Dela och gröp ur avokadon och dela i mindre bitar. Skär den rimmade laxen i kuber, ca 1 x 1 cm stora.
  2. Vänd upp lax, räkor, grönsaker, lök och jalapeño med olivolja och limejuice. Salta och peppra.
  3. Lägg upp cevichen på ett stort fat. Fördela aiolin över salladen, riv över pepparrot och avsluta med örter och brödkrutonger.

Aioli

  • 2 dl HELLMANN’S Extra Thick Mayonnaise 78 %
  • 3 st  vitlöksklyftor, finrivna
  • 1 tsk hot sauce, tex tabasco
  • 1 msk citronjuice
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
Krämig potatissallad med örtstekt kalvrostbiff 10 p

Krämig potatissallad med örtstekt kalvrostbiff 10 p

Tunt skivad kalvrostbiff och en krämig potatissallad med sotad spetskål som toppats med krispiga rädisor och frisk vårlök, låter det gott? Det är det också.

  • 1 kg kalvinnanlår
  • 5 g färsk timjan, hackad
  • 5 g färsk rosmarin, hackad
  • 2 st  vitlöksklyftor, krossade
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • 2 msk matolja
  • 1 kg kokt färskpotatis, med skal
  • 2 dl HELLMANN’S Real Mayonnaise 79 %
  • 2 dl gräddfil
  • 3 msk dijonsenap
  • 2 msk riven pepparrot
  • 1 msk Maille Vitvinsvinäger
  • 300 g spetskål
  • 200 g gurka
  • 100 g rädisor
  • 100 g salladslök
  • 20 g färska örter, ex blomsterkrasse, gräslök, basilika
  • Salt
  • Nymald svartpeppar

Gör såhär

  1. Gnid in innanlåret med örter, salt och peppar. Bryn köttet gyllebrunt i olja tillsammans med vitlöken. Stek färdigt i ugn 125*C 54-56 grader i innertemperatur. Låt vila minst 2 timmar.
  2. Skiva i tunna skivor och lägg på ett fat.
  3. Skär spetskålen i större bitar. Grilla eller stek utan fett på hög värme tills kålen är ”sotad”.
  4. Skär salladslöken och rädisorna i tunna skivor. Skala och gröp ur gurkan och skär i centimeterstora bitar.
  5. Blanda majonnäs, gräddfil, vinäger och vinäger. Smaka upp med salt och peppar.
  6. Skiva potatisen i ca 1,5 cm tjocka skivor. Blanda med såsen, gurkan och spetskålen. Toppa salladen med salladslök, rädisor och valfria färska örter.
Minijordgubbstårta 10 st

Minijordgubbstårta 10 st

En ljuv sommardröm i miniformat med allt man kan önska på en och samma gång i form av jordgubbar, grädde och frasiga maränger. Varsågod och njut!

  • 2 st tårtanslag, bakade i bleck
  • 500 g CARTE D’OR Gammaldags vaniljsås, enligt anvisning
  • 1 liter vispad grädde
  • 300 g jordgubbssylt
  • 500 g färska jordgubbar, ca 30 st
  • 100 g maränger
  • 20 g frystorkade jordgubbar eller hallon

Gör såhär

  1. Stansa ut 20 st rundlar av tårtanslaget. Tårtorna ska vara ca 6 cm i diameter.
  2. Fördela vaniljkräm och sylt på 10 av rundlarna och täck med resterande anslag.
  3. Täck varje tårta med grädde. Lägg upp överbliven grädde i en sprits med tyll.
  4. Skiva jordgubbarna och fördela dem på tårtorna. Toppa tårtorna med resterande grädde. Smula över maräng och frystorkade jordgubbar.
Produkter
Recept
Favoriter
Meny