Menu

Är du också på ständig jakt efter nya sätt att bli mer hållbar? Ett lika roligt som vettigt vis att arbeta mer klimatsmart är att minska innehållet i soppåsen. Hur gör man det då? Ja, förutom att omvärdera och utvärdera menyer, beställningsförfaranden och portionsstorlekar kan du trigga fantasin och satsa på att återanvända dina råvaror. Faktum är att det mesta i grönsaks- och fruktsvängen kan användas i många olika goda sammanhang. Prova själv!

 

Fem tips på hur du förvandlar ditt avfall till guld!

Det är få saker som känns så fel i köket som när det kommer till att kasta mat. Men vad kan man egentligen göra med äppelskruttar, ostkanter och det där vackra grönsaksströsslet som blir över när juicecentrifugen jobbat klart? Svaret är massor! Här är mina fem bästa tips.

 

1. Spara dina parmesan- och hårdostkanter, lägg dem i rikligt med olivolja och låt det hela dra. Resultatet? En superläcker parmesanolja till såväl pastarätter som sallader och kött.

    

2. Har du rester av skal och kärnhus från äppen och päron? Koka upp dem tillsammans med ättika och socker så får du en hemlagad äppel-/päroncidervinäger som passar perfekt till marinader och sallader.

 

3. Alla som någon gång gjort färskpressad grönsaksjuice vet hur mycket fruktmassa som blir över. Istället för att kasta den kan du blanda den tillsammans med malet kött och svarta bönor till en matig och grönsaksfylld köttbulle eller -färs. 

4. Blanda fruktmassan från din färskpressade grönsak/fruktjuice med äggvita och tapiokastärkelse och eventuellt lite socker eller honung. Baka i ugnen till protein- och kolhydratsstinna grönsaks- & fruktcrackers med bra näring. Ett perfekt mötessnacks!  

 

5. Har du vitt bröd över? Lägg det i blöt och använd för att justera konsistensen i purésoppor, krämiga soppor, stuvningar och grytor. Behöver inte kokas upp för att stelna. 

Produkter
Recept
Favoriter
Meny