Massor av god mat serveras på restauranger runt om i världen, men en hel del åker tyvärr tillbaka ut i köket igen och rakt ner i soptunnan, vilket ingen tjänar på. Här har vi samlat både tips och verktyg så att du kan minska matsvinnet på din arbetsplats.
Så här kan du minska ditt matsvinn
BUFFÉSPILL
- Servera dina rätter på mindre fat och fyll istället på oftare. På det sättet kan du förvara maten i kylskåpet och använda resterna dagen efter.
- Använd inte för stora uppläggningsskedar på faten.
- Portionsarrangera mesta möjliga i buffen.
- Var uppmärksam på mängden när det kommer till nya experimentella rätter. Provlaga innan du gör en hel portion.
- Begränsa mängden av olika rätter på din buffé. Less is more.
- Skylta gärna för dina gäster om ditt arbete för att minska matsvinnet – de kommer att älska det.
- Använd ätliga dekorationer.
INKÖP OCH LAGER
- Håll ordning på lagret för att undvika att ingredienserna blir för gamla. First in, first out, är en bra regel.
- Gör precisa varubeställningar och fundera över hur mycket du egentligen ska använda. Kommer den där mängdrabatten verkligen att löna sig? Hur länge håller varan?
- Håll ditt lager till ett minimum och ställ krav på din leverantör när det kommer till flexibilitet.
- Sätt din meny utifrån din råvarubeställning och inte omvänt.
- Ha fasta regler för avbeställning av förbeställd mat – sprid ansvaret.
- För statistik under en hel vecka - när har du störst respektive minst antal gäster?
TILLAGNING
- Använd dina överskottsgrönsaker i läckra soppor eller baka dem i ugnen och gör nyttiga tilltugg.
- Använd gårdagens bröd till rasp eller kaka.
- Gör garneringen ätlig.
TALLRIKSSPILL
- Kontrollera tallriksspillet regelbundet när tallrikarna kommer i retur för att se vilka rätter som är för stora. Justera rätterna.
- Ge dina gäster möjlighet att beställa sin mat efter vikt så att de undviker att beställa för mycket.
- Använd mindre tallrikar, på så vis begränsar du mängden mat automatiskt.
- Erbjud dina gäster en doggybag för eventuella rester. De lär blir glada. Dessutom kan du spara pengar genom att slippa hantera avfallet.