Menu

Massor av god mat serveras på restauranger runt om i världen, men en hel del åker tyvärr tillbaka ut i köket igen och rakt ner i soptunnan, vilket ingen tjänar på. Här har vi samlat både tips och verktyg så att du kan minska matsvinnet på din arbetsplats.

Så här kan du minska ditt matsvinn 

 

BUFFÉSPILL

  • Servera dina rätter på mindre fat och fyll istället på oftare. På det sättet kan du förvara maten i kylskåpet och använda resterna dagen efter.
  • Använd inte för stora uppläggningsskedar på faten.
  • Portionsarrangera mesta möjliga i buffen.
  • Var uppmärksam på mängden när det kommer till nya experimentella rätter. Provlaga innan du gör en hel portion.
  • Begränsa mängden av olika rätter på din buffé. Less is more.
  • Skylta gärna för dina gäster om ditt arbete för att minska matsvinnet – de kommer att älska det.
  • Använd ätliga dekorationer. 

INKÖP OCH LAGER

  • Håll ordning på lagret för att undvika att ingredienserna blir för gamla. First in, first out, är en bra regel.
  • Gör precisa varubeställningar och fundera över hur mycket du egentligen ska använda. Kommer den där mängdrabatten verkligen att löna sig? Hur länge håller varan?
  • Håll ditt lager till ett minimum och ställ krav på din leverantör när det kommer till flexibilitet.
  • Sätt din meny utifrån din råvarubeställning och inte omvänt.
  • Ha fasta regler för avbeställning av förbeställd mat – sprid ansvaret.
  • För statistik under en hel vecka - när har du störst respektive minst antal gäster? 

 

TILLAGNING

  • Använd dina överskottsgrönsaker i läckra soppor eller baka dem i ugnen och gör nyttiga tilltugg.
  • Använd gårdagens bröd till rasp eller kaka.
  • Gör garneringen ätlig.

 

TALLRIKSSPILL

  • Kontrollera tallriksspillet regelbundet när tallrikarna kommer i retur för att se vilka rätter som är för stora. Justera rätterna. 
  • Ge dina gäster möjlighet att beställa sin mat efter vikt så att de undviker att beställa för mycket. 
  • Använd mindre tallrikar, på så vis begränsar du mängden mat automatiskt. 
  • Erbjud dina gäster en doggybag för eventuella rester. De lär blir glada. Dessutom kan du spara pengar genom att slippa hantera avfallet.

 

Produkter
Recept
Favoriter
Meny