Välj rätt råvara
Nötkött är en källa till stora CO2-utsläpp, så försök minska mängden nötkött per portion. Bättre alternativ: använd kött från vilt eller fågel. Det ger dig en bättre klimatredovisning.
Ärtsoppa vinner
Alla baljväxter är klimatsmarta. Och du får massor av protein av dem. Så det är inte bara hälsosamt och billigt att äta bönor linser och ärtor - det är även bra för miljön.
Ät lokalt
Ju kortare resa från jord till bord, desto klimatsmartare. Kom ihåg att köpa säsongsanpassat det krävs en hel del energi att förvara frukten hemma.
Baka ditt eget bröd
Baka själv. Kan du inte baka bröd så är köpt fullkornsbröd bättre än vitt bröd. Det värsta för miljön är fryst bröd.
Fisk är fint
Fisk är bra på många sätt - och det utgör oftast mindre inverkan på klimatet. Att det också finns en bra fiskehistoria bakom skadar inte.
Kyckling är klimatsmart
Kyckling utklassar både gris- och nötkött i klimatsmarthet.
Hellre potatis än ris och pasta
Risodling och pasta är dyra i miljörapporten. Potatis från lokala odlare är bäst för miljön.
Välj från bananbåten
Ska du välja frukt som kommer långväga ifrån? Välj då de som kommer hit med båt. Flyget multiplicerar CO2-utsläppet 200 gånger om.
Svenska äpplen under säsong hjälper ditt klimat
Använd alltid svenska äpplen under säsong. Ett franskt äpple kostar 3 gånger så mycket i en svensk miljöredovisning. Och ett äpple från Nya Zeeland hela 7 gånger så mycket.
Tänk på pålägget
Av de vanligaste påläggen är skinka bäst för miljön. Slutsats: Servera skinka på 1000 olika sätt.
Gröt är gott
En bra start på dagen stavas gröt. Det håller dig mätt fram till lunch. Och det är klimatsmart. Med andra ord en överlägsen vinnare över yoghurt.
Välj rätt i juicejungeln
Koncentrerad juice är alltid en källa till mindre CO2-utsläpp än färsk juice. Om du väljer utifrån årstiderna och dessutom agerar lokalt, är det ett plus i kanten.
Välj efter säsong
Råvaror från växthus förorenar miljön, och få av dessa värms med förnybar energi. Välj grönsaker, rotfrukter och frukt som skördats i det fria. Just nu.