Menu

Jag arbetar i

Fortsätt

Vi uppdaterar innehålletbaserat på din typ av verksamhet

Gör plats för smak, färg och igenkänning!

Simon Marling ger sina bästa tips för att laga god mat med rätt konsistens till våra äldre.

Hur gör man egentligen för att skapa en måltid som bidrar med energi åt såväl kropp som knopp till våra äldsta matgäster? Vår kock Simon vet.

Vad är ditt bästa tips när det kommer till att skänka matglädje till de äldre?

–Eftersom äldre ofta har sämre förmåga att känna doft och smak, är det viktigt att maten verkligen ser god och lockande ut. Vi vill ju väcka deras aptit! Använd färgstarka ingredienser och se till att smak och presentation hänger ihop. Om du har möjlighet – involvera de äldre i alltifrån matlagning till dukning.

Hur viktigt är det att tänka på konsistensen när man lagar mat till äldre?

-Väldigt många äldre lever med dysfagi – många utan att ens vara medvetna om det. Viktigt att tänka på när man lagar mat till gäster med dysfagi är att maten ska vara mjuk och len, så att den blir enkel att tugga och svälja. Glöm inte bort att presentera rätten på ett sätt som ligger nära originalrätten, både till utseende och smak. Tänk även på att en hel del smak går förlorad i kalla gelatinrätter. Syra, sälta och fett hjälper upp smakerna.