Menu

Att vi behöver ändra på våra matvanor har väl ingen missat. Men i stället för att bara fokusera på det som är dåligt att äta, så tycker vi att det är viktigare att lyfta matglädjen i de råvaror som är riktigt bra för oss och planeten. Gör du också det? Klicka här för att komma till rapporten Future 50 Foods! Där finns mycket god läsning om just detta ämne.

Ditt hållbarhetsarbete lönar sig i längden!

Vår kock Martin Lehnberg berättar om morgondagens mat och hur hållbarhetstänk leder till framgång.

Vilken råvara jobbar du helst med i ditt framtidssäkrade skafferi?
Sötpotatis och olika varianter av kål är suveräna.

Vilka spannmål, baljväxter eller fröer borde få mer rampljus?
Gråärt är en utsökt gammal ärtvariant som funnits här i Norden riktigt länge. Ända fram till 1900-talet var den populär men blev sedan utpetad av gula och gröna ärtor. Smaken är fantastisk!

Vem inspirerar dig när det kommer till hållbarhet?
Mitt första jobb som kock var på LRF:s kursgård Sånga Säby på Ekerö, utanför Stockholm. Redan då, för 20 år sedan, arbetade vi med förhållandena mellan mat och miljö. Gården var först i Europa med att bli Svanenmärkt och vi arbetade nära lokala bönder och odlare. Vi fick leverantörer att slå ihop leveranser, vi arbetade med miljömärkta grönsaker och försökte använda mer vegetabiliskt protein än animaliskt. Mer grönsaker än djur på tallriken, helt enkelt. Men för att svara på frågan – Håkan Holmström, min chef på den tiden. Han var en fenomenal kraft för vårt miljöarbete.

Produkter
Recept
Favoriter
Meny