Menu

Öl har sen urminnes tider varit en populär dryck. Men det är egentligen inte förrän på senare dagar som ölet tagit sig in i dryckernas finrum. Enda fram till 1900-talets senare hälft var det nordiska utbudet av ölsorter begränsat. Men i takt med att ett stort antal mikrobryggerier poppade upp förändrades också innebörden av vad en god öl är. Idag spelar både de stora och små bryggerierna på samma planhalva vilket mynnat ut i ett mångfacetterat ölutbud, med sorter som passar till alla typer av serveringar.

 

Ölens frammarsch

Öl har varit en go-to-dryck enda sedan vikingarna härjade runt. Men under 1700-talet sjönk populariteten tack vare brännvinets starka frammarsch. Det skulle dröja enda till 1840-talet, när den moderna bryggningstekniken introducerades, som drycken återfick sin glans. 1842 bryggdes den första pilsnern i staden Plzň och blev på nolltid omåttligt populär runt om i Europa. Idag förkovrar vi oss i en mäng olika ölsorter: pilsner, IPA, sur- och veteöl och många fler. 

Ölutbudet är dynamiskt och det finns många vågade producenter runt om i världen som ständigt förskjuter gränserna på vad en öl egentligen är. Och tur är väl det. Nu finns det stora möjligheter för dig som jobbar med mat att hitta smakkombinationer som förhöjer gästens upplevelse. 

Tänk så här när du serverar öl till maten:

Börja med att matcha ölets och matens fyllighet med varandra. Ett lättare öl till elegantare mat och kraftigare öl till en rejälare måltid. Utgå från alkoholhalten för att få en uppfattning av fylligheten i drycken. Ju högre desto fylligare.

   

 

När du hittat rätt balans kan du börja laborera. Brödiga och grumliga ölsmaker gör sig ofta bra till brödbaserade maträtter, så som hamburgare och toast. Fruktig öl kombinerar du bäst med syra från till exempel lime, citron och koriander i en skaldjursrätt. Men det är samtidigt viktigt att ha grundsmaksprincipen i bakhuvudet. Matens sötma kan till exempel minska den söta smaken i det utvalda ölet. Balans är viktigt.

 

 

Tveka aldrig att prova dig fram. Precis som med all annan mat och dryck kan kontraster funka lika bra. Om inte bättre. Många tycker till exempel att de starka, rostade smakerna i en stout gör sig perfekt tillsammans med en chokladbaserad efterrätt. Vi rekommenderar dig att gå på några ölprovningar eller något annat spännande för att inspireras. Det är trots allt öl vi pratar om. Det är gott. 

Produkter
Recept
Favoriter
Meny