Menu

Så här i snabbhetens och kontaktbarhetens tidevarv är det kanske inte konstigt att vi gärna återgår till våra rötter som samlare och jägare. Men hur kommer det sig att det som tidigare var ”skogsmullegöra” numera är en av våra hetaste restaurangtrender? Svaret återfinns bland annat i ett 15 år gammalt manifest. 

 

En av de absolut största trenderna just nu är knappast någon nyhet utan snarare en uråldrig sysselsättning;  att leta mat i skog och mark. Attvi gör detta med sådan frenesi hör givetvis ihop med ett allmänt växande intresse för närproducerade och lokala råvaror, men också med ett manifest som skrevs 2004 och undertecknades av stjärnkockar som René Redzepi, Mathias Dahlgren och Leif Sørensen för att nämna några. Leif kan du förresten se i full ”vildplockar-action” längre ner på sidan.

Manifestet för Ny nordisk mat står det bland annat att det nya nordiska köket ska

  1. uttrycka den renhet, friskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region
  2. avspegla de skiftande årstiderna i sina måltider 
  3. bygga på råvaror som blir särskilt utsökta i våra klimat, landskap och vatten.” Med andra ord: när Manifestet för Ny nordisk mat instiftades fick kockar och restauranggäster upp ögonen för att det fanns fler godbitar i skog och mark än enkom bär och svamp. Sedan dess har foodies över hela världen ätit lavar och ogräs med glädje och de riktiga proffsplockarna har närmast fått stjärnstatus i restaurangvärlden. Googla Roland Rittman, så förstår du. 

Efter det kommer du förmodligen vara ännu mer sugen på att ge dig ut och furagera på egen hand.

Se Leif Sørensen leta smakrika skatter på Färöarna

Around the world in 80 dishes - Färöarna

03:29

Källor: 

Norden.org 
Svenska.se 
ICAs Kockkompass 2018

Produkter
Recept
Favoriter
Meny