Menu

Vilken råvara är mest användbar på julbordet? Är det okej att hålla fast vid den traditionella julmaten trots att man är en nyskapande matlagare i övrigt? Allt detta och lite till avhandlar vi med Frank Jakobsen här och nu.

Vad vill vi äta julen 2019? 

– Frågar du mig är det den klassiska julmaten som gäller, i alla fall under själva julhögtiden. Som dansk blir det mycket fisk och griskött.

Men de recept du tagit fram är inte några klassiker direkt? 

- Nej, jag har tagit fram sex nya recept som alla fått en jultwist men som inte är gjorda för att ersätta några rätter på det traditionella julbordet. Istället har jag velat inspirera till att använda de råvaror vi har i säsong på ett lite annorlunda och klimatsmart vis och skapa en juligare decembermat. 

Vilken rätt är hetast på julbordet i år? 

–Man ska inte glömma bort att julen är en högtid som många människor känner väldigt mycket för. Snarare än att ändra på hela utbudet, tänker jag att vi kommer att använda mer genomtänkta råvaror när man tillagar årets julmat. Dessutom kan man med fördel ägna sig åt lite ”nudging”, det vill säga presentera riktigt attraktiva och klimatsmarta alternativ på julbordet så att gästerna omöjligt kan låta bli att ta av dem.

Vilken enskild råvara från  växtriket är mest användbar på julbordet? 

– Kål, helt klart! Den är mångsidig, finns i många varianter och färger, och är lika god rå som tillagad och passar till allt. Dessutom är den som allra bäst på vintern. Ja, kål är guld!

Ska de vegetariska rätterna stå för sig själva eller blandas upp med de traditionella rätterna? 

– De ska absolut inte stå för sig själv. Medvetenheten ökar i rask takt och fler och fler är på det klara med att grönt bör vara en stor del av en måltid.  Nu är det bara upp till alla oss som arbetar med mat att utveckla just den gröna gastronomin så att det blir mer spännande för den enskilde individen. Vi har ett ansvar att förmedla detta viktiga budskap varje dag.

Produkter
Recept
Favoriter
Meny