Menu

Känner du igen den här kvinnan? Det hoppas vi, för det är nämligen vår kollega och kock Martina Danielsen. För ett tag sedan passade vi på att ställa ett par frågor om allt ifrån hur det gick till när hon hamnade i den här branschen, till vad hon helst lagar hemma. Det här är vad hon svarade!

Varför blev du kock?
–Min pappa var mycket matintresserad. En sådan som experimenterade i köket, läste många kokböcker och gärna provade nya rätter. Att jag vuxit upp på landet har också haft stor betydelse för mitt matintresse. Under sommar och höst var vi självförsörjande på grönsaker och frukt och pappa var förutom jordbrukare, också en aktiv jägare, vilket innebar att vi åt mycket vilt.

Hur har din väg in i branschen sett ut?
–Efter gymnasiet så gjorde jag några matmånader på Irland och hos Darina Allen på Ballymaloe. När jag kom tillbaka fick jag plats som kocklärling på en restaurang där jag stod i mästerlära under fyra år.

Hur tycker du att branschen förändrats sedan dina första år som kock?
–Även om vi inte är många kvinnor i köket nu, så är vi ändå fler nu än då, 1989. Jag tycker också att det blivit vanligare att man roterar platser i köken och att man som kvinna inte alltid hamnar i det kalla.

Vad lagar du helst för mat på jobbet?
–Jag jobbar ju i provkök men om jag hade arbetat på restaurang så skulle det vara med italiensk mat. Jag tycker om enkelheten och råvarorna.

Vad lagar du helst för mat hemma?
–Vegetariskt, asiatiskt och husmanskost!

Var får du din inspiration ifrån?
–Naturen, trädgård, resor, böcker och restaurangbesök.

Vilken råvara får du inte nog av för tillfället?
–Blodapelsin! Gärna av sorten Tarocco. I alla fall så måste den måste komma från Sicilien.

Vilken råvara tröttnar du aldrig på?
–Vit och grön sparris. Och så smör.

Vilken råvara är överskattad då?
–Hummer.

Har du några förebilder?
–Egentligen inte men jag tänker ofta på Myrtel och Darina Allen. Båda har förverkligat en dröm, byggt upp något från grunden och i och med det varit med att påverka ett lands sätt att äta, samtidigt som de värnat om natur, mattraditioner och det lokala.

Vilka trender tror du kommer att dyka upp under 2022?
–Jag tror på frukostmöte i stället för lunchmöte och så blir växtbaserade alternativ till kyckling det nya svarta!

Produkter
Recept
Favoriter
Meny