Menu

Åtta tips på hur du tar en fin matbild

Det viktigaste du har att erbjuda dina gäster – både befintliga och potentiella - är ju faktiskt maten, bakverken, kaffet eller vad det nu är som står i fokus i just din verksamhet. Därför är det såklart viktigt att de bilder du lägger ut i sociala medier matchar den välsmakande verkligheten. Du kommer långt med en vanlig smartphone men givetvis ännu längre med en riktig digitalkamera. 

 

 1. Välj dina posts med omsorg 
  Vissa saker kittlar både gom och öga medan andra snarare vinner på smak. Lägg helt enkelt bara ut bilder på saker som verkligen ser attraktiva ut. Älsklingsrätter som saknar naturlig skönhet kan dock lyftas till oanade höjder med hjälp av gröna örter och vackert porslin. Prova dig fram.

 2. Tänk på ljuset 
  Fotografera helst i dagsljus. Och med dagsljus menas inte direkt solljus utan naturligt ljus. Om du är inne, vilket du förmodligen oftast är, kan du uppsöka närmsta fönster och använd dig av ljuset därifrån. Bäst ljus får du vid halvmulet väder.

 3. Ta många bilder på olika sätt 
  Ibland kan så enkel sak som att flytta ett glas från en sida av bilden till den andra, göra hela skillnaden.  Våga rumstera om i din rekvisita och ta hellre en bild för mycket än för litet.

 4. Tänk på bakgrunden 
  Att förändra bakgrunden med hjälp av alltifrån bordsskivor till dukar och till och med bakplåtspapper, är ett enkelt sätt att skapa stämning i en bild.

 5. Låt bilden stämma överens med verkligheten 
  Självklara saker kan tyckas, men ibland är det lätt att skena iväg och stajla sina bilder på ett sätt som sedan inte matchar upplevelsen i din restaurang. Serverar du rustik mat kan du självklart inte bara lägga upp bilder på minimalistiska upplägg och vice versa, då blir omgivningen förvirrad.

 6. Finn din stil och fundera på vad du vill berätta 
  Vill du bara visa upp bilder på färdiglagade och perfekt upplagda rätter, eller vill du bjuda på en dokumentär behind the scenes-känsla? Hitta din egen rytm och fotodramaturgi och håll dig till den när du funnit den.

 7. Få bättre bilder med rätt perspektiv   
  Platta rätter är tacksamma att fotografera från ovan medan rätter med mer volym gör sig bra när de fotograferas i 45 graders vinkel.

 8. Välj dina filter med omsorg och våga dra i ett reglage eller två 
  Fotograferar du med mobilen är det självklart frestande att lägga på ett eller flera filter. Fundera dock på om bilden verkligen blir bättre av denna behandling. Har du en eller två minuter över kanske du hellre ska prova att manuellt dra lite i de reglage som finns i de flesta fotoappar. Det är inte så komplicerat som det kan verka, utan tvärtom ganska roligt. Nedan hittar du en snabbguide. 
Matbilder

 

Fem reglage att experimentera med

 • Brightness/ljusstyrka: använd för att ljusa upp bilden
 • Contrast/kontrast: använd för att öka kontrasten i bilden
 • Highlights/högdagrar: är någonting blir utfrätt i din bild? Testa att rädda upp det med hjälp av highlights
 • Shadows/skuggor: dra i detta reglage för att ljusa upp de delar av bilden som blivit för mörka
 • Sharpness/skärpa: används, precis som det låter, för att addera skärpa 

 

 

Hitta din egen förebild!

Hela Instagram kryllar av fantastiska matkonton, här är bara ett axplock av nyskapande, underhållande och inspirerande konton som kanske kan hjälpa dig att komma igång!  

 

Inom skolvärlden  

 • @svansjokockarna
 • @stommenskok
 • @sadesarlanskok
 • @utforskarnaskitchen

 

Inom gourmetvärlden

 • @aloerestaurant
 • @restaurangfrantzen
 • @108cph

 

Inom äldrevården

 • @matgladsenior
Produkter
Recept
Favoriter
Meny