Menu

Trött på alla gamla sommarrecept men pigg på att servera dina gäster vacker, god och vällagad mat? Ta det lugnt - Magnus Rydberg har tagit fram massor av läckra rätter som du kan välja och vraka mellan! Vad sägs om en svalkande gazpacho och svenska ”boquerones” till exempel? Eller galet goda fattiga riddare med lyxiga tillbehör? Säg ja och börja laga bara. Dina gäster lär tacka dig!

Och du, glad sommar!

Gazpacho med hummer- och jalapeñoröra på crostini

Gazpacho med hummer- och jalapeñoröra på crostini

Gazpachon är en sann favorit som svalkar under stekheta sommardagar. Servera med små men naggande goda crostinis med fräsch hummer- och jalapeñoröra för extra smak och finess. 

Gazpacho

  • 350 g   röd paprika
  • 550 g   tomat
  • 150 g    blekselleri
  • 80 g     gul lök
  • 25 g      vitlök
  • 500 g    gurka, skalad
  • 400 g    Knorr Tomatino
  • 100 g    citronjuice
  • 40 g     MAILLE Sherryvinäger
  • 40 g     Aji Amarillo, fermenterad chili
  • 16 g      spansk peppar
  • 12 g       Knorr Grönsaksbuljong, lågsalt
  • 12 g       salt
  • 1 g         svartpeppar
  • 4 g        Tabasco
  • 100 g     olivolja
  • 100 g     gurka, skalad och tärnad (½ cm) till servering

Gör så här:

1.     Skär alla grönsaker i 3 cm stora bitar och lägg i en kantin.

2.     Häll över Tomatino, citronjuice, sherryvinäger, Aji Amarillo, salt, svartpeppar och Tabasco. Mixa allt slätt i mixer.

3.     Häll hälften av soppan i en sil och pressa ner juicen i lämpligt kärl. Blanda ner andra hälften osilat i juicen.  

4.     Montera i olivolja och smaka eventuellt upp med mer salt och Tabasco. Kyl ner ordentligt och ställ in i frysen ca 30 minuter innan servering, så att den är iskall.

5.     Häll upp i en skål och lägg i tärnade gurkbitar.

 

Hummer- och jalapeñoröra på crostini

  • 300 g             hummerkött
  • 150 g             HELLMANN’S Extra Thick Majonnäs
  • 10 g               Knorr Professional Hummerfond, koncentrerad  
  • 20 g               jalapeño, delad på längden och utan kärnor
  • 5 g                 färskpressad citron
  • 3 g                 rapsolja
  • 10 g               körvel till garnering
  • 10 st              crostini skurna på längden (se recept nedan)

Gör så här:

1.     Lägg jalapeñon på en plåt med olivolja och rosta i ugnen på 175 grader i ca 8 minuter. Ta ut och låt svalna.

2.     Hacka hummerköttet grovt och lägg i en bunke. Finhacka den rostade jalapeñon och blanda med hummer, majonnäs, citronjuice och Knorr Hummerfond. Ställ kylt.

3.     Lägg röran på crostini och garnera med körvel.

Svenska ”boquerones” på färskpotatis, crostini och ramslökscrème

Svenska ”boquerones” på färskpotatis, crostini och ramslökscrème

Små ljuvliga smakbomber till munsbitar som passar perfekt på vår- och sommarminglet! Ett riktigt bra sätt att höja sillens status. 

”Boquerones”
 
  • 400 g   sillfilé, urvattnad
  • 1 st   citron, skal och juice
  • 60 g  olivolja
  • 3 g   spansk peppar, tunt skivad
  • svartpeppar
  • 20 st  skivor kokt färskpotatis (ca 200 g)
  • 10 g   gräslök, finskuren till garnering

Gör så här:

Blanda citronskal, citronjuice, olivolja och chili. Skär sillen i långa strimlor och lägg i marinaden. Låt stå i ett dygn.


Crostini

  • 20 st  baguetteskivor, ca 0,5 cm tjocka
  • 30 g  olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

Doppa brödskivorna i lite olivolja och lägg på en plåt. Salta och peppra och kör därefter i ugnen på 175 grader i cirka 6 minuter. Låt svalna.


Ramslökscrème

  • 100 g  ramslök, sköljd
  • 75 g   rapsolja
  • 25 g   olivolja
  • 2 g   salt
  • 300 g HELLMANN’S Extra Thick Majonnäs

Gör så här:

1.     Värm upp oljan till 60 grader. Lägg ner ramslöken i mixerkannan, addera saltet och den uppvärmda oljan. Mixa på högsta hastighet i 3 minuter. Låt svalna.

2.     Lägg majonnäsen i en bunke och vispa ner ramslöksolja. Smaka eventuellt upp med mer salt. Ställ svalt.

3.     Montera crostini, skivad färskpotatis, boqueronesspiral, ramslökscrème, chili och körvel.

Ceviche ”thai style”

Ceviche ”thai style”

Ceviche är ren sådan där rätt som förflyttar en till varma breddgrader på ett ögonblick. Den här varianten har vi gett en spännande thai-twist!

Cevichegrund

  • 250 g             morot, skalad
  • 300 g             gurka, skalad
  • 350 g             tomater
  • 40 g               ingefära
  • 20 g               spansk peppar
  • 5 g                 jalapeño med kärnor
  • 10 g               Knorr Kryddpasta Vitlök
  • 50 g               korianderstjälkar
  • 250 g             färskpressad apelsinjuice
  • 270 g             färskpressad limejuice
  • 10 g               Knorr Professional Curry kryddpuré
  • 35 g               citrongräs
  • 8 g                 Knorr Umami
  • 8 g                 salt
  • 80 g               olivolja

Gör så här:

Mixa alla ingredienser och sila juicen i en bunke. Kasta fruktköttet. Ställ väl kylt.

Precis innan servering; mixa med en stavmixer och montera ner olivoljan. Smaka eventuellt upp med mer salt.

 

Ceviche

  • 100 g             räkor, utan skal
  • 200 g             laxfilé, utan skinn
  • 30 g               lime, färskpressad
  • 100 g             gurka, skalad
  • 100 g             tomat
  • 100 g             mango
  • 50 g               rödlök, skalad
  • 30 g               salladslök
  • 30 g               koriander, finhackad
  • korianderkvistar till garnering

Gör så här:

1.     Skär laxen i centimeterstora tärningar. Häll över limejuice och låt dra i cirka 10 minuter. Skala under tiden räkorna och tärna tomat, gurka och mango i 0,5 cm stora tärningar.

2.     Skiva salladslök och rödlök väldigt tunt. Blanda grönsaker med lax och räkor.

3.     Fördela i glas eller i skålar och häll över den nymixade cevichejuicen. Garnera med korianderkvistar.

Svensk färskpotatis med brynt smör, löjrom, smetana, rödlök och örter

Svensk färskpotatis med brynt smör, löjrom, smetana, rödlök och örter

En riktig sommarklassiker som med fördel kan serveras på midsommar men snarare borde avnjutas hela sommaren lång.

  • 500 g             färskpotatis, nykokt svensk
  • 200 g             smör
  • 100 g             löjrom eller stenbitsrom
  • 150 g             smetana
  • 12 g               Knorr Örtagårdsbuljong
  • 100 g             rödlök, skalad och finhackad
  • 15 g               gräslök, finskuren
  • 15 g               dill, grovt skuren
  • svartpeppar
  • flingsalt
  • 1 st                citron, skuren i 10 klyftor

 

Gör så här:

1.     Skrubba potatisen och låt den koka klar i rikligt saltat vatten. Häll bort vattnet och låt potatisen ånga av.

2.     Dela potatisarna i halvor och lägg på ett fat. Krydda med Knorr Örtagårdsbuljong, svartpeppar och flingsalt.

3.     Bryn smöret gyllenbrunt i en kastrull.

4.     Fördela det brynta smöret över all potatis. Klicka ut löjrom och smetana och garnera med rödlök och örter.

Bruschetta med picklade tomater och skagenröra smaksatt med pepparrot

Bruschetta med picklade tomater och skagenröra smaksatt med pepparrot

En bra skagenröra går alltid hem hos matglada gäster. Den här varianten serverar vi som en mingelvänlig munsbit och med lite överraskande ingredienser.

  • 20 st              crostiniskivor (se recept ovan)
  • 300 g             picklade tomater (se recept nedan)
  • 500 g             skagenröra med pepparrot (se recept nedan)
  • 100 g             färsk pepparrot till att toppa med
  • dillkvistar till garnering

Gör så här:

1.     Täck crostini med skivade picklade tomater.

2.     Klicka ut skagenröra på tomaterna.

3.     Riv över pepparrot och garnera med dillkvistar.

 

Skagenröra med pepparrot

  • 1000 g           räkor, handskalade
  • 200 g             HELLMANN’S Extra Thick Majonnäs
  • 50 g               pepparrot, färsk och nyriven
  • 30 g               dill, finhackad
  • 100 g             crème fraiche
  • 2 g                 Tabasco
  • 15 g               citron, färskpressad
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

1.          Blanda alla ingredienser i en bunke och smaka upp med salt och svartpeppar.

2.         Låt stå och dra kylt i minst en timme.

Picklade små tomater i blandade färger

Picklade små tomater i blandade färger

Färgglatt och smakrikt tillbehör till sommarens alla rätter!

  • Picklade små tomater i blandade färger
  • 1000 g           små tomater i blandade färger
  • 200 g             MAILLE Äppelcidervinäger
  • 200 g             strösocker
  • 300 g             vatten
  • 15 g               salt
  • 2 st                lagerblad
  • 50 g               pepparrot, färsk, skalad och delad i 4 bitar
  • 1 st                spansk peppar, delad på längden


    Gör så här:
  • 1.     Värm vinäger, socker och salt tills sockret löst sig. Tillsätt vattnet och låt svalna.
  • 2.     Plocka kvistarna från tomaterna och doppa dem sedan i varm frityrolja i cirka 15 sekunder. Kyl därefter ner dem i isvatten. 
  • 3.     Ta bort skalet från tomaterna. Lägg tomaterna i en glasburk och addera lagerblad, chili och pepparrot.
  • 4.     Häll över pickleslagen, så det täcker tomaterna. Förslut burken och ställ kylt i minst 24 timmar.
Frittata med vispad citroncrème, rökt lax, forellrom och syrad rödlök

Frittata med vispad citroncrème, rökt lax, forellrom och syrad rödlök

Visst, det ligger lite jobb bakom den här fritattan men å andra sidan lär resultatet av dina ansträngningar imponera på gästerna. Smaklig spis!

  • 6 st                ägg
  • 100 g             mjölk
  • 100 g             vispgrädde
  • 400 g             crème fraiche
  • 2 g                 gurkmeja
  • 1 st                citron
  • 8 g                 Knorr Cold Base Stärkelse/Redning
  • 300 g             kallrökt lax i skivor
  • 200 g             varmrökt lax
  • 40 g               forellrom
  • 15 g               gräslök, tunt skuren
  • salt
  • svartpeppar
  • fettspray till gräddning
     

Gör så här:

1.     Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Krydda med salt och svartpeppar.

2.     Ställ en pannkakslagg eller en medelstor stekpanna på medelvärme på spisen. Spraya pannan med ett tunt lager fettspray och häll i ca 1 dl smet åt gången. Låt det rinna ut ett tunt lager smet över hela pannan. Sätt ett lock över. Frittatan skall inte ta färg utan bara stelna som en omelett. När den är klar, stjälp upp på en plåt och låt svalna.

3.     Vispa crème fraiche med rivet citronskal, citronjuice, gurkmeja, Knorr Cold Base, salt och peppar, tills den är tjock och fluffig.

4.     Lägg ut frittatan på plastfilm, fördela lite vispad citroncrème över hela ytan och rulla den sedan som en rulltårta.

5.     Lägg tunna skivor rökt lax på plastfilm, lägg fritatarullen i mitten och rulla in allting tajt i plast. Ställ kylt minst 1 timme.

6.     Skär stubbar med plasten på. Ta bort plasten och bryt bitar av varmrökt lax ovanpå. Toppa till sist med forellrom, syrad rödlök och gräslök.

 

Syrad rödlök

  • 300 g             rödlök, finhackad
  • 50 g               MAILLE Äppelcidervinäger
  • 50 g               strösocker
  • 100 g             vatten
  • 7 g                 salt

Gör så här:

Värm vinäger, socker och salt tills allt löst sig. Tillsätt vatten och häll sedan över rödlöken. Ställ kylt 1 dygn.

Umamikryddad grillad gotlandssparris med ramslökscrème

Umamikryddad grillad gotlandssparris med ramslökscrème

Vad signalerar vår och sommar mer än klorofyllgröna saker på grill? Den här umamikryddade grillade sparrisen med ramslökscrème är en riktig dröm i all sin enkelhet.

  • 1000 g           grön gotlandssparris
  • 50 g               olivolja
  • 20 g               Knorr Umami
  • 300 g             ramslökscrème (se recept ovan)
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

1.        Bryt av den nedre delen på sparrisen.

2.       Blanda sparrisen med olivolja, Knorr Umami, salt och svartpeppar och grilla hastigt på hög värme i ca 2 minuter.

3.       Lägg upp på fat och spritsa över ramslökscrème.

Gruyèrepaj med små tomater

Gruyèrepaj med små tomater

En paj med mycket smak trots väldigt få ingredienser som passar perfekt på festbuffén! Välj själv om du vill servera en stor och härlig paj eller små söta enportionspajer.

  • 500 g             färdigkavlad färsk smördeg
  • 350 g             Gruyèreost, riven
  • 150 g             HELLMANN’S Extra Thick Majonnäs
  • 250 g             vispgrädde
  • salt
  • svartpeppar
  • sprayfett till formarna

Gör så här:

1.     Vispa ihop grädde och majonnäs, och smaka upp med salt och svartpeppar. Skiva tomaterna i 0,5 cm tjocka skivor.

2.     Skär smördegen i lagom stora bitar (formarna ska täckas). Du kan också baka din paj i en stor pajform om du hellre vill det. Spraya formarna tunt med sprayfett, tryck ner smördegen försiktigt och pressa mot kanterna. Låt lite av degen hänga över kanterna och skär bort överflödet efter gräddning.

3.     Fördela den rivna Gruyèreosten i formarna och täck med skivade tomater. Fördela därefter vätskan över formarna och baka på 175 grader i cirka 20 minuter Låt svalna lite innan servering.

Pajerna är även goda kalla.

Mojo rojo

Mojo rojo

Mojo rojon behöver knappast någon närmare presentation. Enkel att göra. God till mycket. Inte minst grillat!

  • 200 g              HELLMANN’S Extra Thick Majonnäs
  • 12 g                Knorr Professional Rökt Chili kryddpuré
  • 100 g             paprika, röd grillad på burk
  • 12 g                vitlök, riven
  • 5 g                 MAILLE Sherryvinäger
  • 5 g                 citronjuice
  • 80 g                olivolja
  • 1 g                 cayennepeppar
  • salt
  • svartpeppar

 

Gör så här:

1.       Mixa paprika, vitlök, citronjuice, sherryvinäger, cayennepeppar och rökt chili till en slät smet.

2.      Montera ner smeten i majonnäsen under vispning.

3.       Smaka upp med salt och svartpeppar.

Helgrillad flapsteak ”pastrami”

Helgrillad flapsteak ”pastrami”

Här kan du välja om du vill använda flapstake eller vanlig flankstek. Oavsett gäller det att grilla på hög värme och servera i riktigt tunna skivor. Ett perfekt inslag på grillbuffén.

  • 1000 g           flap steak eller flankstek
  • 30 g               olivolja
  • 20 g               pastramirub (se nedan)
  • Salt

 

Gör så här:

Putsa bort eventuella hinnor eller senor.

Gnid in köttet med olivolja och krydda med salt och pastramirub. Grilla på hög värme först och sedan på indirekt eld, till en innetemperatur på 54 grader. Låt köttet vila i ca 10 minuter innan det skärs upp i tunna skivor.

 

Kalvrub Pastrami

  • 10 g                        pepparmix
  • 10 g                        vitlökspulver
  • 7 g                           lökpulver
  • 7 g                           chiliflakes torkade
  • 7 g                           timjan torkad
  • 5 g                          citronpeppar
  • 3 g                           farinsocker
  • 3 g                          New Mexico chilipulver

Gör så här:

Blanda ihop allt.

Helgrillad sea bass fylld med örter och citron

Helgrillad sea bass fylld med örter och citron

Helstekt fisk känns av någon anledning alltid lyxigt. Med en smakrik medelhavsrub blir den dessutom oemotståndligt god.

  • 1500 g (ca 3 st)                   sea bass, färsk hel
  • 200 g                                   citron i skivor
  • 30 g                                     dill
  • 30 g                                     gräslök
  • 30 g                                     körvel
  • 100 g                                   olivolja
  • 20 g                                     medelhavsrub (se recept nedan)
  • salt

 

Gör så här:

1.       Gnid in fisken med olivolja och salta runt om och i, den urtagna fisken. 2.       Fyll med örter och citronskivor och krydda med medelhavsrub.
3.      Grilla hel på medelvärme, så att skinnet blir riktigt frasigt. Vänd flera gånger om det behövs.
4.        Fisken är klar när den har en innertemperatur på ca 54 grader, vilket brukar ta ungefär 10 minuter.

 

Medelhavsrub                                    

  • 2 g                 persilja, torkad
  • 2 g                 chiliflakes, torkade
  • 4 g                 citronpeppar
  • 2 g                    lökpulver
  • 2 g                 torkad oregano
  • 4 g                 vitlökspulver
  • 2 g                   Knorr Grönsaksbuljong
  • 2 g                   Pimientopulver Picante

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser.

Hollandaisesås smaksatt med ängssyra och citron

Hollandaisesås smaksatt med ängssyra och citron

En av livets kanske ljuvligaste såser. Serveras med fördel till alltifrån ägg benedict till vårens första sparris.

  • 500 g             klarat smör
  • 100 g             äggula
  • 20 g               citron, färskpressad
  • 20 g               vitt vin
  • 0,4 g              cayennepeppar
  • 20 g               ängssyra, tunt strimlad
  • salt

Gör så här:

Vispa äggula, citron, cayennepeppar och vitt vin över vattenbad. När äggsmeten tjocknat, börja montera ner smöret i en tunn stråle under vispning. Smaka upp med salt och tillsätt ängssyran.

Grillad Secreto Iberico med glaze “español”

Grillad Secreto Iberico med glaze “español”

Att halsbiten secreto iberico betyder “grisens hemlighet”, visste du säkert men vet du vad som är hemligheten bakom en riktigt god secreto iberico? Vår glaze ”español”! Smaklig spis!

  • 1000 g           Secreto Iberico (gris)
  • salt
  • glaze “español” (se nedan)

Gör så här:

1.     Ta fram köttet i rumstemperatur cirka en timme innan servering. Eftersom köttet har mycket insprängt fett är det bra om det får mjukna lite innan grillning.

2.     Salta köttet runtom och grilla hastigt på hög värme. Observera att denna detalj kräver aktiv grillning. Fettet gör att det lätt kan flamma upp från kolen.

3.     När köttet börjar få färg, pensla med glazen och grilla till en innertemperatur på 52 grader. Låt därefter köttet vila i cirka 10 minuter.

4.     Skär upp mot fibrerna i tunna skivor.

 

Glaze Espanole

  • 8 g                 Knorr Kycklingbuljong, lågsalt
  • 15 g               vitlök, finriven
  • 3 g                 rosmarin, färsk och finhackad
  • 6 g                 timjan, färsk och finhackad
  • 75 g               olivolja
  • 3 g                 spansk peppar, finhackad
  • 5 g                 citronskal, finrivet
  • 20 g               färskpressad citronjuice
  • 15 g               honung, flytande

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser.

Majskycklingklubba ” White Barbecue”

Majskycklingklubba ” White Barbecue”

Goda kycklingklubbor gör sig perfekt på grillmenyn. Smaksätt med White Barbecue för next level habegär.

  • 1500 g           majskycklingklubbor med skinn
  • 30 g               Knorr Professional Rökt Chili, kryddpuré
  • 100 g             olivolja
  • 2 g                 svartpeppar
  • 20 g               HELLMANN’S Ketchup
  • salt
  • White Barbecue (se nedan)

Gör så här:

1.     Blanda rökt chili, olivolja, svartpeppar och ketchup. Salta kycklingen runt om och gnid in kycklingklubborna med glazen.

2.     Grilla på medelvärme så att skinnet blir krispigt och kycklingen har en innertemperatur på 70 grader. Du kan också röka dem långsamt med hickoryspån.

3.     När majskycklingklubborna är klara, doppa dem i ”White Barbecue” och servera.

 

White Barbecue

  • 300 g             HELLMANN’S  Real Majonnäs
  • 5 g                 salt
  • 25 g               pepparrot, färskriven
  • 2 g                 cayennepeppar
  • 120 g             MAILLE Äppelcidervinäger
  • 10 g               färskpressad citronjuice
  • 10 g               strösocker
  • 2 g                 svartpeppar, nymalen

Gör så här:

Blanda samman alla ingredienser med visp i bunke.  

Frasrostad, krossad färskpotatis

Frasrostad, krossad färskpotatis

Tänk dig en färskpotatis som krossats och smaksatts med en smått otrolig ört- och vitlöksglaze och sedan körts alldeles frasiga i ugnen. Låter det gott? Det är det också. Dessutom är det ett riktigt bra sätt att ta tillvara kokt potatis som blivit över.  

  • 1000 g           färskpotatis, färdigkokt
  • 100 g             olivolja
  • 15 g               Knorr Kryddpasta Vitlök
  • 15 g               Knorr Kryddpasta Timjan
 

Gör så här:

1.     Sätt ugnen på 230 grader.
2.     Blanda olivolja och kryddpasta slätt.  
3.     Krossa potatisarna försiktigt med handen och sprid ut på en plåt.
4.     Pensla potatisarna med ört- och vitlöksglazen. Kör i ugnen i ca 10 minuter eller tills de är riktigt frasiga.

Fattiga riddare med vanilj, vit choklad och jordgubbar

Fattiga riddare med vanilj, vit choklad och jordgubbar

Fattiga riddare kan bli en riktigt lyxig dessert, inte minst om du som här använder brioche och toppar dem med vit choklad- och vaniljmascarpone samt sommardrömmiga jordgubbar.

Toast

  • 1 st                (ca 500 g) brioche
  • 220 g             HELLMANN’S Real Majonnäs
  • 60 g               standardmjölk
  • 200 g             vispgrädde
  • 6 g                 kardemumma, nymald
  • 5 g                 kanel
  • 100 g             strösocker
  • 150 g             smör till stekning
  • 1 kg               färska jordgubbar, skivade
  • 200 g             drömmar (kakor), krossade
  • 1 st                kruka citronmeliss, för garnering

 

Gör så här:

1.     Dela din brioche på längden och skär sedan 10 tjocka bitar rakt över.

2.     Blanda majonnäs, mjölk och grädde till en slät smet i en bunke.

3.     Blanda socker, kanel och kardemumma i en separat skål.

4.     Lägg briochen i smeten och vänd runt ordentligt. Skaka av överflödig smet.

5.     Lägg i smör i en stekpanna, låt smöret bli gyllenbrunt och lägg i briochen. Vänd flera gånger tills brödet blir frasigt och gyllenbrunt. Ös med smöret under tiden.

6.     Tag ur stekpannan och lägg upp på papper. Doppa sedan i sockerblandningen.

Montera med mascarponecrème (se nedan), jordgubbar, krossade drömmar och citronmeliss.

 

Vit choklad- och vaniljmascarpone

  • 500 g             mascarpone
  • 300 g             vispgrädde
  • 1 st                vaniljstång, bourbon
  • 70 g               vit choklad

Gör så här:

1.     Vispa grädden väldigt lätt.  

2.     Vänd ner mascarponen i en bunke, skrapa ner vaniljstången och riv ner vit choklad (använd finaste sidan på rivjärnet).

3.     Rör runt med en slickepott och vänd försiktigt ner den vispade grädden i blandningen. Låt stå kylt ända fram till servering.

Produkter
Recept
Favoriter
Meny