Menu

Dagarna kvar till julstressen är få men frågorna är många. Till exempel: vad serverar man julen 2022 egentligen? Hur steppar man upp sitt revbensspjällsgame och hur gör man egentligen för att slippa se stora delar av sin julbuffé (och plånbok) landa i avfallspåsen? Daniel Müllern har svaren!  

Vilka av dina julrätter här på ufs.com skulle du vilja lyfta fram lite extra i år och varför?

–Återigen så är det faktiskt grönsaksrätterna som jag gjorde för två år sedan. De känns fortfarande moderna och ligger dessutom rätt i tiden i och med att råvarukostnaderna gått upp. Även om priserna även ökat på grönsaksfronten är det ju inte på samma nivå som kött, fisk och skaldjur.

Ladda ner Daniels Julfoldrar här!

En klassisk jul på Daniel Müllerns sätt

En klassisk jul på Daniel Müllerns sätt

Ladda ner receptfoldern här
Jul på Daniel Müllerns sätt

Jul på Daniel Müllerns sätt

Ladda ned vår folder ”Jul på Daniel Müllerns sätt” för samtliga recept, och ha en riktigt smakrik jul!

Ladda ner

Apropå kostnader – vilka prisvärda, julbordskompatibla råvaror bör man satsa på?

–Blomkål, rotselleri, kålrot, kål och grönkål är härliga saker som man lätt kan förädla med julkryddor. Sedan tycker jag faktiskt inte att vårt svenska fläskkött är för dyrt. Du behöver inte servera enorma mängder skinka, räkna i stället med lite mindre mängd kött per person.

Du har ju tagit fram en ny glaze till årets revbensspjäll. Hur skulle du beskriva den?

–Den är lite asieninspirerad, har mycket höga smaker och är så där sticky och härlig som en bra glaze ska vara. Jag har även satt någon slags rekord i hur många ingredienser en glaze kan innehålla, men varför ska det vara så enkelt alltid? Gör en stor sats från början, den håller sig ett bra tag. Dessutom passar den precis lika bra på köttigare grönsaker som rotselleri och kålrot som till fläskkött.

Julbuffén är god, härlig, varierad och en riktig matsvinnsfälla. Hur jobbar man bäst för att slippa slänga så mycket mat? 

–Detta är inget nytt tips men ändå någonting som glöms bort oftare än man kanske tror; fyll inte stora fat med mat utan lägg upp lite mindre och fyll ut med snyggt och trevligt pynt. Om det ligger massor av mat på faten ökar risken för att folk tar mer än de orkar äta upp. Ett annat trick är också att låta gästerna äta på mindre tallrikar. Assietter med en diameter på 20 cm är ett perfekt sätt att styra gästerna till att ta lite mindre men kanske fler gånger. Lite mer jobb för personalen men klart bättre ur ett matsvinns- och köksekonomiperspektiv. Sist men inte minst – var inte rädd för att ställa upp en bufféstation till. Köer har en tendens att få folk att ta mer eftersom de inte orkar köa igen om de vill ha mer.

Om du bara får välja en grej på julbordet – vad väljer du då?

–Från det varma väljer jag revbenen och från det kalla Brantevikssillen.

Sist men inte minst – har du något annat tips för en bättre jul?

–På det privata planet: öppna julklapparna inom den lilla familjen, innan ni åker till eller tar emot gäster. Det blir lätt en upptrissad stämning när man öppnar klappar i större grupper, och det är ju trots allt inte det som julen handlar om.

Den här intervjun gjordes i oktober 2022.

Produkter
Recept
Favoriter
Meny