Menu

Svinn

01:05

Svinn

Matsvinn = Förlorade pengar

Exempel

  1. En restaurang kokar sina egna fonder vilket leder till stora mängder produktionssavfall.
  2. Varje vecka slängs ca 30 kg ben och 10 kg rotfrukter.
  3. Utöver kostnad för råvaror och personal kostar sophanteringen ca 2 kr/kg.
  4. Kostnad för sophantering per vecka blir då 2 kr/kg x 40kg = 80kr. På en månad blir det ca 350kr och på ett år ca 4200kr.

Tips för att tjäna mer pengar och spara vår miljö

  1. Skicka tillbaka råvaror som inte är tillräckligt bra.
  2. Se till att personalen har rätt kunskap och förutsättningar att hantera råvarorna.
  3. Använd mer – helst allt – av varje enskild råvara.
  4. Använd rätt tillagningsmetod.
  5. Servera lagom portioner vid tallriksservering.
  6. Lägg inte upp för mycket på buffén.
  7. Se till att man kan kyla ned den mat som ska sparas till nästa dag.
  8. Gör en matsvinnsrevision med vårt verktyg!
Produkter
Recept
Favoriter
Meny