Menu

Är du redo för några siffror som kommer att få dig att häpna?

Forskning visar att anställda som är på gott humör när de kommer till jobbet är 12 % mer effektiva än om de är på dåligt eller neutralt humör. Det är sant! Det har till och med visat sig att allmänt glad och nöjd personal kan öka din vinst med så mycket som 20 %. Och till råga på allt visar det sig att 85 % av de anställda som trivs har mindre än fem sjukdagar per år. Föreställ dig hur stabila dina dagliga scheman blir med ett sådant resultat!

Ja, siffrorna talar verkligen för sig själva, men hur får du dem att bli verklighet i en hektisk vardag? Vi frågade våra nordiska kockar hur de försöker eliminera stressen.

Korrekta förberedelser

Enligt den finske kocken Tommi Virranta är förberedelserna viktiga om du vill ha en så stressfri middagsservering som möjligt. Det kan verka uppenbart, men ofta utsätter kockar sig själva för onödigt mycket arbete och stress genom att inte vara ordentligt förberedda.

Planera din ”mise en place” i god tid innan du börjar arbeta, se till att du har samlat ihop allt du behöver och be om hjälp när du behöver det! Ett väl fungerande kök bygger på lagarbete, så se till att hjälpa varandra så mycket som möjligt när ni kan. Kanske har någon av dina anställda en särskild talang för planering och strukturering? Låt dem hjälpa resten av teamet och vägled dem i att skapa de bästa processerna för dem. Det finns inte en metod som passar alla, men alla tjänar på en mindre stressig arbetsmiljö.

Underskatta aldrig teambuilding

Begreppet teambuilding har genom åren fått ett dåligt rykte som något besvärligt och dumt, men det är inte helt befogat. Om man går till själva kärnan i teambuilding handlar det om att bygga starka relationer och skapa en god arbetsmiljö mellan medarbetarna – och vem har något emot det?

Det är värt besväret att stärka banden mellan de anställda när det går trögt, om man frågar den svenske kocken Magnus Rydberg. Ett starkt team är mer benäget att ta hand om varandra och hjälpa till när och var de kan, vilket gör att de blir starkare tillsammans och uppmuntrar kockar att stanna kvar längre i teamet.

Låt inte sjukfrånvaro stå i vägen för dig

Oavsett hur mycket du planerar går det helt enkelt inte förhindra att dina anställda blir sjuka. Som de senaste årens pandemier har visat kan ett enkelt virus göra enorm skada även i de bästa av tider!

Du kan dock vidta vissa försiktighetsåtgärder som gör dig mindre sårbar vid sjukskrivningar, förklarar Martina Danielsen från Sverige. Detta gör du genom att rotera personalen regelbundet och se till att alla kan jobba på alla stationer! De flesta har sina föredragna arbetsuppgifter, men genom att se till att alla kan hantera varje station undviker du kaos när någon sjukskriver sig – och du får en sak mindre att oroa dig för.

Ta hand om dig själv

Ett annat tips som du förmodligen har hört tusen gånger, men det skadar aldrig att höra det en gång till: Ta väl hand om din kropp och själ! Matlagning är ett tufft, fysiskt och ganska krävande arbete, så se till att du är förberedd för att klara av det.

Tommi Virranta rekommenderar tid i naturen – samla ingredienser till nästa middagsservering eller börja plantera något på gården om det är möjligt. Det går inte att skynda på naturen, vilket gör den till den perfekta platsen för att varva ner! Kom ihåg att träna på fritiden så att din kropp är stark nog att klara av de många timmarna på fötterna. Som Martina Danielsen säger: Du behöver en frisk själ i en frisk kropp för att fungera.

Produkter
Recept
Favoriter
Meny