
Råvarukostnad
- Råvarukostnad räknas i % och visar hur mycket av omsättningen som går åt till råvaror. Kan räknas totalt, per varugrupp eller per måltid.
- Vill man sänka råvarukostnaden i % kan man minska svinnet, sänka inköpskostnaderna eller höja försäljningspriset.
- Följ upp kontinuerligt och notera om det sker förändringar
Råvarukostnad (SEK) / Försäljning (SEK) = Råvarukostnad (%)
Exempel
- En restaurang använder grädde till en rätt som har en råvarukostnad på 37,40 SEK. Den säljs för 110 SEK.
37,40 SEK / 110 SEK = 34 %
- Genom att byta till Knorr Mat och Knorr Visp minskade man råvarukostnaden per måltid till 35 SEK. Den nya råvarukostnaden blir 32%. (35/110=32%).
- Bytet innebär en årlig besparing på 11.440 SEK
Råvarukostnad med lagerförändring – Köksprocent
- För att få en korrekt köksprocent måste man justera för eventuell lagerförändring.
Inköpskostnad + (ingående lagervärde – utgående lagervärde) / Försäljnng (SEK) = Köksprocent (%)
Exempel
- Råvarukostnad för perioden är 120 000 SEK. Ingående lagervärde är 25 000 SEK. Utgående lagervärde är 10 000 SEK. Försäljningen är 306.900 SEK.
Köksprocent: 120 000 + (25 000 – 10 000) / 306 900 = 44 %