Menu

Hur lockar man gästerna att välja den rätt du vill att de ska välja? Och vilka rätter bör man satsa på när både kök och matgäster har mindre pengar att röra sig med? Här är några tips!

Magnus & Martinas menytips!

  1. Den rätt du säljer mest av ska också vara den rätt som du tjänar mest pengar på. Därför bör den vara gjord på säsongens råvaror. ”Nyskördad grön sparris” till exempel, låter gott och lyxigt, vilket gör att du kan ta ut ett högt pris i förhållande till vad råvarorna faktiskt kostar. Större marginal = mer klirr i kökskassan!
  2. Se till att den rätten du tjänar mest på är mellanrätten på din meny, eftersom det ökar chanserna för att det också blir din mest sålda rätt. Låt säga att du har tre huvudrätter att välja på; Piggvar för 600 kr, fläskkotlett för 150 kr och – säsongsrätten – torskrygg för 295 kr. På en sådan meny kommer de flesta gästerna att välja torskryggen eftersom A. Piggvaren är för dyr och B. Fläskkotletten ”för billig”.
  3. Det kan vara frestande att skriva om sina råvaror ner på gårdsnivå, men vad händer när leverantören har slut på just den råvaran eller du väljer att byta leverantör? Att byta menyer kan innebära en stor kostnad.
  4. Säg inte att de vegetariska rätterna är vegetariska, utan låt dem bara flyta in bland de andra rätterna på menyn för att attrahera fler.

Vill du fördjupa dig i menyskapandets ädla konst? Läs detta!

Så räknar du ut priset på din rätt!

Förr i tiden räckte det att gånga sin råvarukostnad med tre, men med tanke på hur mycket dina utgifter ökat i form av högre råvarupriser och maffiga elräkningar, behöver du snarare gånga med fem för att kunna räkna hem dina ansträngningar.

Exempel: är råvarukostnaden för en rätt 30 kr, bör priset mot gäst helt enkelt vara 150 kr.

Fyra rätter som ger klirr i kassan och nöjda gäster!

Vilka rätter ska man egentligen sätta på sin meny i dagsläget om man vill maximera ekonomisk vinst och kundnöjdhet på samma gång. Här är fyra förslag från våra kockar Magnus och Martina.

- Klassiska Wallenbergare

Det må låta konstigt att ta upp en tidskrävande rätt som dessutom görs på två dyra råvaror; kalvfärs och grädde. Men i jämförelse med till exempel pannbiff som bara består av färs, kan du ta ut ett så pass bra pris för din rätt att profiten ändå blir stor.

Behöver du ett bra recept på Wallenbergare?

- Inbjudande soppor

Soppor är alltid bra även om det passar bättre på hösten. Dels ger soppor dig möjlighet att använda upp det du redan har, dels är det enkelt att paketera en soppa trevligt. Addera en härlig toast till, så är du hemma!

- Ljuvliga pastarätter

Pasta är billigt och bra, och kräver inte så mycket protein. Till en portion Carbonara räcker faktiskt 50 g fläsk, vilket kan jämföras med fläsk med löksås där du åtminstone behöver servera det dubbla. Carbonara passar också precis lika bra till lunchen som kvällstid på en krog i medelklass. Är Carbonara för dyrt? Servera en Pasta Arrabiata! Och glöm inte den lite lyxigare men fortfarande ekonomismarta Pasta Puttanesca. Ciao!

- Smakrika grytor

Grytor kan verkligen vara grejen. Titta på det indiska köket, till exempel och ta efter deras goda exempel med massor av kryddor och grönsaker! Resultatet behöver inte vara dyrt, men smakar mycket och ser mycket ut på tallriken.

Denna artikel publicerades i maj 2023.

Produkter
Recept
Favoriter
Meny