Menu

Servera årets julmat på vackra fat direkt på bordet, där samtal och gemenskap står i fokus.

 

Efter ett unikt år har social distansering och nya regler för restaurangbranschen, skapat nya vanor och mönster för både näringsliv och konsument. När det tidigare var en självklar möjlighet att gå på restaurang, fira högtider tillsammans, gå på fullsatta barer eller besöka en buffé, har restaurangvanor nu ändrats till att bli en lite mer intim upplevelse. Hur blir då årets julupplevelse på restaurangen?  

 

Fokus på gemenskapen


Efter att ha skapat nya vanor med färre sittande gäster, fler take away möjligheter, samt tydligare och mer transparenta regler, tror vi det intima kommer fortsätta som spår i årets matkultur. Årets julbord serveras gärna direkt på bordet, upplagt på vackra fat. Kött och fisk samsas med grönt och sött. Alla smaker får plats – både nordiska och världssmaker. Mindre julsällskap, hjärtlig stämning och härliga julmatkassar för take away är något vi tror kommer stå i centrum för julbordet 2020.

 

Lika delar kött, fisk och grönt

Den flexitariska matkulturen fortsätter växa sig starkare, samtidigt som vi tar än mer inspiration från växtriket. Detta märks i vår tolkning av årets julmeny där fisk och grönt får lika stor plats som kött. Bland recepten hittar du allt från sill, ägghalvor med hummer, pastramilax, dopp i grytan och griljerade revben till vego”sill”, grillade rödbetor och vegetariska köttbullar. De klassiska nordiska smakerna balanseras upp av smaker inspirerade av Asien och Europa. Att servera på bord, istället för buffé skapar dessutom mindre matavfall och bidrar, tillsammans med mer grönt på menyn, till en mer hållbar julservering. Att det dessutom passar ypperligt för take away skapar ännu fler fördelar för din verksamhet.

Ekonomiskt smart

I Danmark har man sedan länge haft jultallrikar och brunchtallrikar framför traditionen med en gemensam buffé, och fast detta må ta på tidsresurserna i köket, har det annat att vinna. Det är framförallt ekonomiskt smart med tanke på att du kan styra portionsmängderna och andelen svinn. Att servera smårätter på fat, eller i upplägget av en avsmakningsmeny, ger dessutom fördelarna att det ger gästen en mer exklusiv omsorgsfull känsla. Var restaurang har dessutom sina unika stammisrätter på menyn, sina smaker, sin terroir och just sina specialiteter. Låt dessa vara med i grundutvecklingen kring julmaten, oavsett om er nisch är husman, veganmat eller asiatisk fusion. En annan fördel med att modernisera serveringen kring julmat, är att det är fortfarande lika lätt att ge gästen sina val. Utformar du julmatsmenyn som tre- eller femrätters kan du exempelvis erbjuda en helt grön jultallriksmeny, en med lite mer fisk och en med mer kött. Eller låt gästerna välja fritt och dela med varandra på bordet, som en nordisk högtidstapas!

Närodlat på menyn

Att fler ögon öppnats för närodlat under årets utmanande förutsättningar, skapar tillfälle att ta in lokala mathantverk. Allt från ost och kött, till fisk och grönt av högsta kvalitet produceras här i Norden. Tänk även på drycken, kanske det finns ett lokalt mikrobryggeri eller en inhemsk hantverksläsk eller kombucha du kan använda till menyn. Norden har otroligt mycket att erbjuda inom mat och dryck, låt det vara en av sakerna vi firar julen 2020!

 

Tips för julbord 2020

  • Satsa på en vacker dukning med härliga fat och porslin.
  • Levande ljus, stämningsfull belysning, levande blomsterarrangemang och behaglig musik fulländar upplevelsen.
  • Blanda kött, fisk och grönt på menyn.
  • Utveckla kockrollen, erbjud gäster att kunna hyra en kock för matlagning hemma. Vissa matlagningsmoment kanske kan ske ute i lokalen för mervärde för gästen. Låt personlig service bli en snackis!
  • Var ute i god tid med att erbjuda bokning av julmatskassar för avhämtning och utkörning, samt bordsbokning.
  • Arbeta med synlighet på sociala medier och via mail till tidigare kunder för att visa hur ni arbetar med årets julbord.
  • Ta hänsyn till de aktuella regler vad gäller mat och servering från myndigheterna och var beredd på att de kan ändras snabbt. Var då tydlig med att gå ut med aktuell information till era gäster via sociala medier och hemsida. Ring bokade kunder om några förutsättningar skulle ändras. Service och kommunikation skapar trygghet i annorlunda lägen.

Ladda ned vår folder ”Jul på Daniel Müllerns sätt” för samtliga recept, och ha en riktigt smakrik jul!

Jul på Daniel Müllerns sätt

Jul på Daniel Müllerns sätt

Ladda ned vår folder ”Jul på Daniel Müllerns sätt” för samtliga recept, och ha en riktigt smakrik jul!

Ladda ner
Produkter
Recept
Favoriter
Meny