Menu
Minska ditt matsvinn!

Få hjälp att minska ditt matsvinn – och spara pengar

Matsvinn är varken bra för miljön eller för din ekonomi. Faktum är, att matrester och -avfall står för 8% av de globala växthusgaserna. Men med några få förändringar i vardagen, kan du minska din andel avsevärt. Och förutom att göra en insats för miljön, spara flera tusen kronor varje år. Matsvinn kostar nämligen närmare 7 800 kronor per ton matavfall.

Vad är Wise Up On Waste?

Det är en webbapp som vi har utvecklat för att hjälpa dig att reducera matsvinn. I appen kan du enkelt överblicka kökets matavfall. Och när du vet var i processen ni har störst problem, kan du och dina kollegor minska andelen mat som slängs varje dag. Appen är tillgänglig via webbläsaren i exempelvis din mobil, surfplatta eller dator – och den är självklart utan kostnad.

I appen kan du bland annat:

  • Identifiera var och när matavfallet uppstår (frukost, lunch, middag).
  • Se snittkostnaden för matsvinn per gäst och måltid, diverse statistik och total mängd matavfall per dag.

 

Unilever Webbapp

01:03

Klimatuträkning för en grönare vardag

På Sankt Olofsskolan i Sundsvall bestämde man sig för att göra en insats för miljön. Det har resulterat i grönare och mer klimatvänlig skolmat. Med hjälp av vår CO2-kalkylator, med fri användning, kan kökschef Helene Ström och hennes kollegor se hur mycket olika maträtter påverkar klimatet. Utifrån dessa beräkningar har skolan bl.a. beslutat att skära ner på nötkött och att helt avstå från ris. För eleverna betyder det också mycket att kunna jämföra hur stor skillnad det är i klimatavtryck mellan t.ex. en vegetarisk lasagne och en med köttfärs, som Helene uttrycker det: ”Konkreta siffror ger störst insikt, och det är viktigt både för oss och för eleverna.”

 

Gör det lätt för dig

Var ska man börja för att reducera sitt matsvinn? Ta hjälp av vår guide med tips, som hjälper dig att komma igång. I den får du goda råd kring hur du hanterar allt från inköp och lager till tillagning och bufférester.

Produkter
Recept
Favoriter
Meny