På grund av den växande globala befolkningen kommer vi att behöva 50 procent mer livsmedel år 2030 än vad vi har i dag. Samtidigt sätter klimatförändringarna, vattenbristen och efterfrågan på biodrivmedel press på livsmedelsresurserna. Unilever är övertygade om att hållbart jordbruk är det bästa sättet att möta den ökade efterfrågan på livsmedel.
Livsmedelsindustrin och jordbruket står tillsammans för 25 procent av världens koldioxidutsläpp och som aktör inom detta område har vi en enorm inverkan och medvetna insatser kan göra skillnad.
Att säkerställa en hållbar försörjning av våra produkter är ett viktigt åtagande i vår strategi, och för att säkerställa detta arbetar vi med ett särskilt inköpsprogram: SAC, som står för Sustainable Agriculture Code och är Unilevers kod för hållbart jordbruk. Denna kod är en sammanställning av god praxis för jordbruk som hundratusentals jordbruksföretag använder för att göra sina verksamheter mer hållbara och Unilever har följt denna praxis sedan år 2000. Vår kod för hållbart jordbruk (Sustainable Agriculture Code, SAC) består av 12 kapitel som vart och ett behandlar ett specifikt ämne, från jordbruk till sociala förhållanden i försörjningskedjan.
Vi är stolta över att denna metod har lett till att 95 procent av våra grönsaker och örter kommer från hållbara källor (målet är dock 100 procent till år 2025), och vidare att våra viktigaste ingredienser är regenerativt odlade och att vi är fast beslutna att upprätthålla biologisk mångfald och socialt ansvar i hela processen.
Vi är mycket glada över att dessa hållbarhetsprinciper har bidragit till att Unilever rankas som nummer ett inom World Benchmarking Alliances Food and Agriculture benchmark och nummer två inom Nature Benchmark.
Dessa principer är en kombination av ekonomisk utveckling, miljöskydd och social förbättring. Vi strävar efter att dessa principer ska återspeglas i alla hållbarhetsstandarder vi arbetar med. Genom SAC fortsätter vi att uppmuntra våra leverantörer och deras jordbruksföretag som levererar till dem att införa hållbara metoder inom jordbruket.
Vi har beslutat att fokusera på en uppsättning prioriterade grödor och råvaror på grund av deras betydelse för vår verksamhet och vår förmåga att använda vår skala för att leverera större positiv inverkan. Dessa omfattar palmolja, papper och kartong, sojaolja, socker, grönsaker och örter, raps, kakao, mejeriprodukter, spannmål och stärkelse, kokosolja och vanilj.
Läs mer om varje kapitel i SAC här
Koden utgör en helhetssyn på hållbart jordbruk. Den har ett brett tillämpningsområde för olika geografiska områden och jordbrukssystem (från småskaliga jordbruksföretag till stora plantager). Den erkänner också olika politiska sammanhang, som omfattar nationalstater med starka rättsliga ramar, åtaganden för hållbarhet och subventioner – och nationalstater som inte har utvecklat dessa strukturer i samma utsträckning. Utmaningarna i genomförandet varierar enormt.
Först och främst används den som den standard som Unilever strävar efter att uppnå och att vi faktiskt använder koden för att verifiera våra hållbara inköp. Till exempel används den för att jämföra externa standarder och för att fatta beslut om hållbara inköp.
Koden har använts både som grund för ett självutvärderingsprogram med Unilevers leverantörer och som standard för att jämföra andra externa hållbarhetssystem och leverantörers egna ledningssystem.
SAC används också för att kommunicera hållbart framställda ingredienser i våra produkter. Ingredienser i våra produkter som är framställda enligt SAC är märkta med ”hållbart ursprung” i ingredienslistan ingrediensförteckningen. Vi vill göra det lättare för kunder och konsumenter att göra bra val.
Läs mer om varje kapitel i SAC här
Tap the share icon below and choose add to homescreen. Tap the share icon above and choose add to homescreen. Tap the share icon below and choose add to homescreen. Tap the share icon below and choose add to homescreen.