Menu

Ägnar du mycket tid åt att leta upp lokalproducerade råvaror som du tillagar med hjälp av lokala tekniker eller har du kanske till och med slagit till på en egen gård så att du kan få full kontroll över dina råvaror? Kanske inte, men det är i alla fall några utav de saker som spås bli stora eller ännu större i år om man lyssnar till trendspanarna. Här är några andra spännande trender vi hittat bland alla intressanta trendrapporter och spanare på marknaden:

 

1. Nytt mjöl i påsen

Vad sägs om teffmjöl, bananmjöl eller blomkålsmjöl? I år förutspås något av en boom för de mer alternativa mjölsorterna. Spännande, säger vi.

 

2. Hello West Africa!

Moringa, tamarind, durra, fonio, teff och hirs är inte bara vackert klingande råvaror (varav en del även brukar omnämnas som superfoods), utan en självklar del av det västafrikanska köket som kändes stekhett förra året men som förutspås bli ännu hetare i år.

 

3. Och hello Asien!

Att beskriva vår kollektiva vurm för de asiatiska köken som en trend känns en smula märkligt. I år tar vi det dock ett steg längre och upptäcker nya favoriter och överraskningar. Har du provat den taiwanesiska hypen Cheese Tea än? Det låter helgalet med te som toppats med ett skummigt lager mjölk och cream cheese samt en gnutta salt, men med tanke på hur populärt det blivit är det nog inte så galet ändå.

 

4. Svampen poppar upp!

Visst känns det på tiden att svampen får trenda? Vill man vara supertrendig hakar man på svampkaffehypen som kom för ett par år sedan. Vill man bara laga allmänt god mat passar man på att ta tillvara på skogens guld när säsongen kommer, och när det inte är säsong passar man på att botanisera bland alla spännande och exotiska odlade svampar som faktiskt går att få tag på året runt.

 

5. Nuts about nuts

Det är inte bara mjölutbudet som boomar utan även på ”spreadfronten” kan vi förvänta oss nya bekantskaper. Vi snackar nötsmör gjort på lite mer oprövade nötsorter samt kikärtssmör, pumpasmör, smör på kärnor från vattenmelon. Endast fantasin verkar sätta gränser.

 

Och så det självklara:

Allting pekar givetvis på att vi omfamnar det gröna ännu mer. Nya vegetabiliska råvaror, nya utmanare till alla sojabaserade produkter och generellt lite mer experimentlusta och nytänkande är att vänta under 2020.

Källor: wholefoodsmarket.com, Woke Up Call, Food & Friends Trendspotting 2020 

Produkter
Recept
Favoriter
Meny