Menu

Grönsaksrätter, nya sallatssorter och bowls är numera etablerat i folkhemmens smakrepertoar. Men vad kommer härnäst, och hur bygger man en riktigt bra sallad från grunden? Kock Claus Vestergaard Jørgensen ger en snabbguide.

Vad är skillnaden mellan en sidosallad och en måltidssallad i utförandet?

– Den största skillnaden ligger i storleken, sen är det flera småskillnader dem emellan även om de kan innehålla samma typ av ingredienser: Sidosalladen var först ofta en fast del av menyn som komplement till exempelvis biffen du beställt. Men i och med att både kockar och kunder började resa mer ändrades synsättet att salladen istället blev en av många sidorätter du kunde komplettera din rätt med. Måltidssallader är däremot en egen måltid och innehåller alltid någon form av animaliskt protein, eller baljväxter, som blandas med sallat.

 

 

Vad är en ultimat sallad?

– Satsa gärna på en sallad med milda sallatssorter eller kål, lite grönsaker, protein, vackra örter och en dressing eller marinad som lyfter och knyter ihop salladen. En asiatisk biffsallad är ett bra exempel på en läcker sallad. Jag ser också framemot vårens sallader med färsk sparris och nypotatis. Gärna med tillbehör som grillad fisk och räkor eller annat gott från grillen. Jag gillar verkligen potatissallad, det är en klassiker som har allt: nypotatis blandad med majonnäs, gräddfil, gräslök, lök, senap och inlagd gurka.

Hur uppdaterar man sina salladsrätter?

En bra dressing är viktigt. Den har förmågan att knyta ihop salladen och ge både djup, komplexitet och smak. Lägg till lite olja om salladen är torr, eller kanske en god pesto kan höja tomaterna om de är lite sura. Olika texturer är också viktigt – vad är en klassisk caesarsallad utan krispiga krutonger?

Claus level-up-your-salad tips:

  • Blanda sallatssorter.
  • Lägg till något krispigt som klassiska krutonger, rostade frön, nötter, något friterat.
  • En bra dressing lyfter och knyter ihop rätten samtidigt som den ger smakdjup.
  • Gör en dressing på fisksås, sesamolja, vitlök, rörsocker, lime och ingefära. Toppa med salta jordnötter. Du får sötma, sälta, surhet, beska och umami.
  • Använd även grönsaker i desserter!
Produkter
Recept
Favoriter
Meny