Menu

Här presenterar vi varje månad några rader om råvaror som du med fördel kan använda dig av just nu. Det kan antingen vara råvaror som bara är här en kort stund eller råvaror som trivs i kyliga lager och därmed finns att tillgå snudd på hela året.  

I säsong: maj

 

Fänkål

Klassisk men ändå spännande och framförallt mångsidig grönsak med jordig lakritssötma. Odlas i Sverige men förknippas med medelhavskost. Passar till allt från fisk- och skaldjursrätter till veganska grytor och tyngre rätter med nötkött. Den friska smaken kommer till sin rätt som råhyvlad och dressad i crudité, eller nedmixad i gröna smoothies. Missa inte att använda själva vippan som smakar lika gott som den är vacker. Fänkålsfrö är en annan del av denna mångsidiga grönsak som ger ett extra smakdjup och som länge använts som brödkrydda. Testa att torr-rosta fänkålsfrön hårt och använda tillsammans med tomat, zucchini, nötkött, citron och vitlök i en ragu till pasta.

Källa: odla.nu, taffel.se, wikipedia.org, Niki Segnit ”The Flavour Thesarus”

 

Sparris, grön och vit

Färsk sparris är nästan orimligt gott i en mängd former. Stekt, grillad, råhyvlad, pocherad, till och med friterad eller som smaksättare i glass och chips. Men den mest klassiska sparrisrätten kanske också är den enklaste – grön sparris med löskokt ägg. Eller varför inte sparrissoppa. Grön och vit sparris är en fin smakkamrat tillsammans med Pecorino på risotto eller beanotto; baljväxternas version av risotto. Gärna gjord med borlotti, cannellini eller vita bönor. Ringla över brynt smör, servera med krispiga gröna blad, tunt skivade rädisor och du har en enkel nyversion.

Källa: taffel.se, Niki Segnit ”The Flavour Thesarus”

 

Ängssyra

Ängssyran dök upp för några år sedan i krogköken och ger ett syrligt gott inslag i sallad, röror, kryddsmör eller som smakrikt garnityr på allehanda varmrätter. Den är lättodlad och växer fritt även i norra Sverige. Den odlade versionen är dock mildare och kallas trädgårdssyra. Bladen är både gröna och röda medans blommorna är piggt gula. Vill du ha ett enkelt syrligt örtsalt på ängssyra kan du mixa blad med salt och låta torka i ugn (max 50 grader med luckan på glänt), rör om och förvara i tättslutande burk.

BOKTIPS: Elin Unnes – ”Herbariet”, ”The Garden Chef” (Phaidon), Jeremy Fox – ”On Vegetables”, Yotam Ottolenghi – ”Simple”

Källa: lantliv.com

I säsong: april

 

Palsternacka

Palsternackan är en mild och trivsam trotjänare som tack vare sin lagringsduglighet, finns att tillgå så gott som hela året. Lika god stekt som ugnsostad och puréad. Rätt behandlad kan den dessutom agera mycket likt pilgrimsmusslan.

 

Nässlor och ramslök

Äntligen gör våren sig påmind och med den kommer de vilda delikatesserna fram. Just nu är vi omåttligt sugna på klorofyllstinna nässlor och vacker, smakrik ramslök. Vill du njuta ramslök när säsongen sedan är över fungerar det alldeles utmärkt att torka bladen och pickla knopparna (innan de gått i blom). Vi ses i det vilda!

 

Källa:

Runabergsfroer.se
Dagsattplocka.se 
Det vilda köket av Rune Kalf-Hansen, Lisen Sundgren och Charlotte Gawell. 
Vildplockat – Ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den vilda naturen av Niki Sjölund.

I säsong: mars 

 

Jordärtskocka

Som matmånad är mars kanske inte den roligaste månaden om man ska vara ärlig. Grönkålen står inte längre grön och grann i stugan men vårprimörerna har ännu inte vågat sig fram. Tur då att det finns saker som jordärtskocka att tillgå.

 

Morot

Morot, är det inte alltid i säsong, tänker du kanske nu. Och jo, nästan, men så här i mars månad gäller det verkligen att använda det som står till buds och då inkluderar det även moroten. Och vilken annan grönsak är med oss i vått och torrt på samma sätt som just moroten? Den går gladeligen med på att finrivas, grovrivas, juicas, picklas, ugnsbakas, mosas, och glaceras, för att nämna några exempel. Dessutom kan den petas ned i de flesta sorters grytor, även om den också går alldeles utmärkt att knapra i sig rakt upp och ner. Sist men inte minst är den full av viktiga näringsämnen.

 

Kålrot – en råvara att räkna med så gott som hela året

Den C-vitaminrika kålroten är en otroligt bra gröda som oftast går att få tag på snudd på hela året. Kålroten förknippas dessutom ofta med Sverige då man tror att det var här (fast i dåtidens Finland) som den uppstod. Kålroten var länge viktig men tappade i betydelse i takt med att potatisen fick ett uppsving. På sina håll, till exempel i USA kallas kålroten idag för Rutabaga, vilket kommer från rotabagge/rotebagge, vilket är ett dialektord från Västergötland. Engelsmännen föredrar dock kort och gott att kalla kålroten för swede.

sprakochfornminnen.se, naturskyddsföreningen.se  

 

Rotselleri – ytterligare en långlivad råvara

Kanske inte vår vackraste råvara men definitivt både smakrik och vitaminrik samt användbar som bara den. Även om rotsellerin anses vara bäst tidigt på hösten så är den att räkna med även såhär års. Varför inte använda den i din ”färs” nästa gång du gör vegoburgare?

Produkter
Recept
Favoriter
Meny