Menu

Växtbaserad färs har kommit långt ifrån mosiga röda linser och torkat sojaprotein du måste blötlägga innan tillagning: upptäck en helt ny värld av färs, från svamp och rotfrukter till frön och nötter.

 

När fler gäster äter grönt till vardags gäller det att göra menyn mer inkluderande för alla. Det betyder inte att du måste återuppfinna hjulet eller skapa helt nya recept: du kan enkelt variera dina standardrecept så de blir lite grönare. En klar favorit för många gäster, både gammal som ung, är den klassiska färsen. Här ger våra kockar Sami och Tommi sina bästa tips hur du kan göra dina färsrätter grönare.

– Vår syn på vegetarisk färs och växtbaserat kött har gått ifrån att tänka att det endast är till för vegetarianer, till att vi använder det till samtliga gäster. Nu ser vi på växtbaserat protein som något för alla, köttälskare som vegan.

 

Hur får ni växtbaserad färs att smaka fantastiskt?

– Snåla inte med kryddor eller andra smaksättare! Använd samma kryddor och tekniker till vegetarisk matlagning, som till kött.

Era enklaste tricks att få in mer grönsaker i traditionella kötträtter?

– Välj grönt i säsong, och gärna i olika färger för att få rätten att se mer aptitretande ut. Du kan finhacka grönsakerna eller rotfrukterna för att få dem att smälta in i en gryta eller gratäng, vilket är ett enkelt trick för att få grönsaksogillande småbarn eller vuxna att äta mer grönt. Rosta eller grilla gärna grönsakerna för att få fram deras naturliga sötma. Några klassiska färsrätter som enkelt kan varieras med linser eller The Vegetarian Butchers NoMince är bolognese, shepherd´s pie och chili con carne.

 

Trick: Hitta umamismaken

Eftersom kött är naturligt rik på umami, smakar gröna versioner av köttklassiker mer likt originalet om umamismaken finns där. Detta kan göras genom att tillsätta umamirika smaksättare som Knorr Umami, Knorr Aromat, sojasås, soltorkade tomater, torkade svarta oliver, svamp, miso och näringsjästflingor. Smaka av för rätt balans.

 

Tips på vad du kan använda som växtbaserad färs:

 • Färdig växtbaserad färs som The Vegetarian Butcher NoMince
 • Hackad (ev. rökt) svamp
 • Frön
 • Hackade nötter
 • Belugalinser
 • Puylinser
 • Gröna linser
 • Bönor
 • Rostat helt bovete
 • Puffat hirs, dinkel eller quinoa
 • Mindre krutonger
 • Vildris
 • Finhackade rostade eller friterade rotfrukter

 

Gör egen formbar växtfärs

Detta virala grundrecept för växtfärs har stått tidens tand. Prova själv och lägg till kryddning efter tycke. För bao burgers, eller ramen frikadeller är det gott att lägga till lite hoisinsås eller fermenterade svarta bönor i färsen, eller varför inte fylla färsbollar med svamp, rulla i panko och fritera (inspirerat av arancini).

Växtfärs: Blanda al dente-kokta gröna linser med svamp, lök och urvattnade kokta rödbetor. Krydda med salt, peppar, smoked paprika och näringsjästflingor för att öka umamismaken och addera B12. Mixa grovt till en ”färs”. Eftersom vätskan i grönsaker kan variera, addera MAIZENA Majsstärkelse tills färsen är fuktig men inte blöt, och håller ihop när du hanterar den. Den kommer bli rätt lik en traditionell färs i och med den röda färgen från betorna. Färsen kan stekas som den är eller formas till bollar, burgare eller köttfärslimpa. Maizena gör att de dessutom blir glutenfria och får fin frasig stekyta.

Produkter
Recept
Favoriter
Meny